Dubbelrecensie – filosofietitels

De paasdagen zijn bij uitstek geschikt voor filosofische beschouwingen vindt de Voorzitter. Vandaar hierbij de langverwachte recensies van Het grote filosofieboek (Veen Magazines) en German Philosophy – A Very Short Introduction (Oxford University Press).
Geen reden om af te haken! Boeken over filosofie zijn geenszins ondoorgrondelijk of taai.

Het grote filosofieboek

Het grote filosofieboek bewijst dit, het heeft qua lay-out iets weg van de ‘voor Dummies’-serie maar het is een compleet naslagwerk.
De uitgave beschrijft de meer dan 100 belangrijkste ideeën van de grootste denkers die door de eeuwen heen een stempel hebben gedrukt op de wereldfilosofie. In elk hoofdstuk worden die ideeën en de filosofen die er als eerste mee kwamen in chronologische volgorde behandeld en verhelderd met mind maps (aldus de uitgever).

Die mind maps maken de inhoud begrijpelijk en toegankelijker. Minpuntje: de papiersoort is van dergelijke aard dat je ’s avonds (onder de leeslamp) last hebt van reflecties. En dit zijn geen filosofische reflecties.

Al eerder besteedde de Voorzitter aandacht aan de serie A Very Short Introduction van Oxford Unversity Press.

Kant

Ik kan u verzekeren dat ik, voor ik dit boekje opensloeg, weinig écht wist van de Duitse filosofen. Natuurlijk, Kant, Hegel en Wittgenstein zijn bekende namen maar waarom zijn ze bekend? En vooral wat betekent het gedachtegoed van deze mensen voor de huidige maatschappij? Nou, meer dan u denkt.

Duitse filosofen als Kant en Wittgenstein raken nog steeds de kern van de moderne filosofie. Daarnaast roept de opkomst van de moderne natuurwetenschappen en de daaraan gerelateerde afname van de religie roept destijds een aantal vragen op, die terugkomt in de Duitse filosofie.
Enfin, als u interesse heeft in filosofie is dit boekje een mooie aanvulling op uw kennis. Het zal u echter niet de filosofie ‘inslepen’!

Voor een meer populaire en bovendien interessantere kijk op filosofie verwijs ik u liever naar het blog van Robert Rowland Smith.

Het grote filosofieboek. Veen Magazines, 2011 (oorspr. Will Buckingham. The Philosophy Book). € 49,95
Andrew Bowie (2010). German Philosophy – A Very Short Introduction. Oxford University Press. € 9,66

(Afbeeldingen: literatuurplein.nl en openculture.com)

Update: 3 februari 2014

Advertenties

3 gedachtes over “Dubbelrecensie – filosofietitels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s