Kinderdorp Neerbosch/ kerkje Van ’t Lindenhoutmuseum (plekken in NL wigk (10))

Aan de rand van Nijmegen, waar de Neerbosscheweg overgaat in de A73 steekt een wit torenspitsje boven hoge oude bomen uit. In het monumentale kerkje is het Van ’t Lindenhoutmuseum gehuisvest. In 1863 besluiten de in Herveld geboren Johannes van ’t Lindenhout en zijn vrouw om in een pand in de oude binnenstad van Nijmegen weeskinderen, waarvoor elders in Nederland geen plaats is, op te nemen.  “Wij wenschen alle weezen gratis op te nemen om met hen uit de hand des Heeren te leven”, schreef Van ’t Lindenhout in een destijds uitgegeven circulaire.

Bron: biografischportaal.nl

Al spoedig is het huis te klein en als het echtpaar een stuk grond achter het dorp Neerbosch aangeboden krijgt, worden daar weeshuizen gebouwd. Het weeshuis groeide uit tot een compleet dorp waar aan het eind van de 19e eeuw zo’n 1100 kinderen woonden, naar school gingen en een ambacht leerden. Elk nieuw huis werd door de jongens onder leiding van hun leermeesters gebouwd. In 1882 werd middenin het dorp een kerk gebouwd, waarbij de bekende architect Lambertus Brouwer kosteloos uit sympathie voor de weesinrichting het bestek leverde.

Tegenwoordig is Kinderdorp Neerbosch nog steeds een separaat stukje Nijmegen, ofschoon het de hete en soms stinkende adem van de nabijgelegen Weurtse industrie in de nek voelt. De historie komt de voorbijganger echter nog wel tegemoet: niet alleen door het charmantje kerkje, maar ook door een rijtje monumentale panden die onder meer als atelier worden gebruikt. Laatste fietste de secretaris ’s avonds op de terugweg uit Beuningen er doorheen en een prettig nostalgisch gevoel maakte zich van hem meester.

Bron: gelderlander.nl

De kinderen zijn evenmin verdwenen van het terrein aan de Scherpenkampweg. Het Leo Kannerhuis, een centrum gespecialiseerd in autisme, heeft in de voormalige leefgroepen van het kinderdorp een polikliniek en enkele logeerhuizen voor autistische kinderen, jongeren en volwassenen ingericht. In het hoekje is kinderdagverblijf ‘Spoenk’ gevestigd waar de derde nakomeling van de secretaris twee keer per week geniet van de grote tuin en talrijke speelmogelijkheden. De secretaris fietst er mede daarom graag een stukje voor om.

Wie het Van ’t Lindenhoutmuseum wil bezoeken, moet wel geduld hebben. Het is alleen de eerste zondag van de maand geopend van 12-16 uur of eventueel op afspraak na telefonisch overleg met de conservator. In het museum krijgt men een indruk hoe in de vorige eeuw in Nederland wezen werden opgevangen. Als u met het openbaar vervoer komt, weest dan gewaarschuwd: juist op zondag rijdt bus 1 niet….

3 gedachtes over “Kinderdorp Neerbosch/ kerkje Van ’t Lindenhoutmuseum (plekken in NL wigk (10))

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s