Dubbelgangers (8): Cees van Eijk en Willem Vermeend

Het was uiteraard de week van de politiek, derhalve in de serie dubbelgangers aandacht voor twee politici. Want wie zagen we vanaf de zijlijn Samsoms onhandige manoevres bekritiseren: oud-staatssecretaris (Financiën) en ex-minister (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) namens het PvdA, Willem Vermeend. De goedlachse Vermeend wordt wel vaker van stal gehaald om actuele Haagse ontwikkelingen te duiden. De hoogleraar Europees belastingrecht en fiscaal recht is overigens ook gewoon zijn zegje te doen: op dinsdagmorgen is hij vaste commentator bij het WNL-programma Ochtendspits, waar hij als enige prominent uit het linker politieke spectrum gepruimd wordt. 

Cees van Eijk
Willem Vermeend

De secretaris kreeg bij het wederzien met Vermeend een bevestiging van de gelijkenis met de bij Groen Links actieve Cees van Eijk. De secretaris heeft in 2001 negen maanden onder de joviale Utrechter gewerkt bij diens bureau MCA Communicatie dat hij vanaf 1993 leidde. Het waren de eerste schreden van de secretaris in zijn loopbaan en meteen ook de lastigste. Van Eijk was in die periode in ieder geval geen echte people manager, zodat het bureau in onrustig vaarwater kwam, hetgeen een groot personeelsverloop tot gevolg had.

Maar no hard feelings, de secretaris zag wel het grote netwerk van Van Eijk en zijn maatschappelijke betrokkenheid. Onderwerpen als integratie, gezondheidszorg, welzijn en homo-emancipatie zijn hem zeker toevertrouwd. Hij zat niet voor niets al eerder in de Utrechtse gemeenteraad. Zijn politieke ambities speelden later weer op en hij schopte het in 2006 tot wethouder (Welzijn) in de Domstad. Uiteindelijk liet Van Eijk met zijn partijgenoot Giesberts de coalitie in 2009 vallen, omdat men het niet eens kon worden over het Actieplan Luchtkwaliteit.

Van Eijk zal deze week een stuk beter geslapen hebben dan Vermeend die zijn partij de boot zag missen. Van Eijk kan wellicht zijn politieke loopbaan nog meer cachet geven, nu Groen Links verantwoordelijkheid toonde die zich wellicht in september uitbetaalt in een plek in een nieuw te vormen kabinet.

Een gedachte over “Dubbelgangers (8): Cees van Eijk en Willem Vermeend

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s