Kleur bekennen (3): blauw

Deel 3 van onze serie over kleur introduceert blauw, een kleur met een tegenstrijdige plek in de symboliek.

Egyptisch blauw, kobaltblauw, Pruisisch blauw, hemelsblauw, koninklijk blauw, babyblauw, staalblauw, nachtblauw, een oneindige variatie van de kleur blauw in woorden.
Onderzoek toont aan dat blauw vertrouwen en betrouwbaarheid uitstraalt. Niet voor niets ziet u dat veel banken, vermogensbeheerders of verzekeraars gebruik maken van de kleur blauw in hun huisstijl (De Nederlandsche Bank, Aegon, Delta Lloyd, Deutsche Bank, RBS, Robeco, om er maar een paar te noemen).

Obama-Supreme-Court-Immigration

In de jaren tachtig vierde de Postgiro hoogtij met de ‘Giroblauw past bij jou’-campagne. Waar een bekende overigens een mooie parodie op maakte: ‘Girorood tot aan mijn dood!’ (inclusief een stoffen tassenlijn).
Staatsmannen kleden zich graag in blauw om maar aan het volk te tonen dat het ‘wel goed komt’. Pruisisch blauw of Berlijns blauw werd tot ver in de jaren tachtig gebruikt op de Hondekop-materieel van de NS.
Oh, en laten we dat heerlijke blauw (Martin Bril) van de KLM-stewardess niet vergeten.

Ook in de kunsten is blauw een terugkerend thema. Bijvoorbeeld in de werken van Pablo Picasso en de Franse kunstenaar Yves Klein. De eerstgenoemde kende zijn ‘blauwe periode’ aan het begin van de 20-eeuw waarin hij veel werken in blauw of blauw-groen produceerde.

Blue-pigment.-Image-via-wallpaper.com_

Yves Klein (zie hoofdfoto) ontwikkelde het perfecte blauw van ultramarijnpigment (de kleur blauw die nu als International Klein Blue (IKB) door het leven gaat.
Klein patenteerde in 1961 deze kleur blauw. Niet zoals vaak gedacht om de chemische samenstelling maar om zijn werkwijze met de kleur. Hij nam graag afstand van het schilderen zelf door bijvoorbeeld naakte modellen in de kleur blauw te hullen en die te regisseren, een performance dus.

Veel cosmetische producten (Nivea) zijn niet voor niets blauw omdat dit geassocieerd wordt met properheid.
In de Engelse taal bestaat de term ‘feeling blue’ die is afgeleid van de zeevaart. Vroeger voerde een schip waar de kapitein van was overleden een blauwe vlag. En natuurlijk kennen we allemaal de blues, muziek met een melancholische toon. ‘Blau sein’ is de Duitse uitdrukking voor dronken zijn en u heeft vast weleens een blauwtje gelopen.
Bovendien heeft blauw een kalmerend effect, iets wat zeker geldt voor deze compositie (Blue) van de Arnhemse eenmansformatie Machinefabriek. Da’s nog ‘ns wat anders dan An der Schönen Blauen Donau.

Bronnen: WebExhibits
(Afbeeldingen: departures.com, wtop.com en widewalls.ch)

Update: 22 juni 2017

2 gedachtes over “Kleur bekennen (3): blauw

  1. Mooie voortzetting, voorzitter, zeer informatief! Lekker rustgevend die compositie ‘blue’. En dan ben je ‘Blue monday’ van New Order nog vergeten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s