Eighties-nostalgie (XX): Christopher Cross

Een veelgebruikt compliment voor artiesten is ‘dat ze zo gewoon zijn gebleven’. Lariekoek natuurlijk, want de meeste popsterren lijden aan een zekere vorm van narcisme, hoogmoed, krankzinnigheid of andere ondeugden. Gelukkig bevestigen ook hier de uitzonderingen de regel: in de eighties bijvoorbeeld was daar Christopher Cross, een op het (eerste) oog doorsnee Amerikaan, liefhebber van American football, die toevallig ook nog goed kon zingen.

Zijn debuutalbum, ook zo heerlijk gewoon ‘Christopher Cross’ getiteld, sloeg in als een bom. Hij werd daarmee de eerste en enige artiest die de grote vier Grammy’s (beste opname, nummer, album en nieuwe artiest) won in hetzelfde jaar. Het bevat twee nummers die begin jaren ’80 zeker niet de hoogste regionen in onze Top 40 bereikten, maar later toch uitgroeiden tot vaak gedraaide hits. Het betreft ‘Ride like the wind’ en het minstens zo bekende ‘Sailing’ dat uiteraard niet verward moet worden met het gelijknamige nummer van Rod Stewart.

In die tijd schreef de in 1951 in Texas geboren Cross ook het themanummer voor de film ‘Arthur’, met als componist niemand minder dan Burt Bacharach. Ook deze creatie viel in de prijzen: in 1981 won het een Golden Globe Award voor beste liedje in een film en in 1982 zelfs een Oscar.

Daarna bleek het lastig voor Cross om de hoge verwachtingen te blijven waarmaken en verdween hij langzaam van het toneel. Hoewel niet letterlijk: nog steeds treedt hij veel op. Met zijn hoge, bijzondere stem weet hij veel gevoel te leggen in zijn vlotte ballads. En zijn liefde voor American football steekt hij daarbij niet onder stoelen of banken: vaak gaat de Amerikaan getooid in dito T-shirt en pet. Of is dat om aan te geven dat hij net zo goed je buurman had kunnen zijn?

Advertenties

Een gedachte over “Eighties-nostalgie (XX): Christopher Cross

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s