The Substance: Hofmann vs. Leary

Een minuut voor aanvang van The Substance kwam de vierde bezoeker op krukken de filmzaal binnen.
De man (wij schatten hem 78 jaar) vertelde ons later dat hij parachutist was geweest. Met een grote rugzak op liep hij met ons de filmzaal uit.

De documentaire The Substance – Albert Hofmann’s LSD vertelt over de opkomst van de psychedelische drug LSD (Lysergeenzuurdi-ethylamide of LSD 25).
Een toevallige uitvinding van de Zwitser Albert Hofmann (1906-2008).

Droomtoestand
In de rust van het neutrale Zwitserland deed de werknemer van het farmaceutische concern Sandoz* een onderzoek naar lysergeenzuur en beleefde tijdens het proces in een ‘plezierige intoxicatie’.
Hofmann schreef daarover: “Afgelopen vrijdag, 16 april 1943, was ik genoodzaakt ‘s middags mijn werk in het laboratorium te onderbreken en naar huis te gaan, omdat ik plotseling erg rusteloos en een beetje draaierig was geworden.
Thuis ging ik liggen en verzonk in een niet-onplezierige, roesachtige staat, die werd bepaald door een buitengewoon sterke verbeelding. In een soort droomtoestand, met gesloten ogen (ik vond het daglicht onplezierig schel), nam ik een voortdurende stroom van fantastische beelden waar, bizarre vormen met een intens caleidoscopisch kleurenspel.
Na ongeveer twee uur werd deze toestand minder.”

cineville

Turn on, tune in, drop out
Het toevallige experiment verspreidde zich als een lopend vuurtje, over de oceaan naar de V.S.
Timothy Leary, werkzaam aan de faculteit psychologie van Harvard, pakte het op.
Dit terwijl onderzoek naar LSD 25 nog in volle gang was. Leary (1920-1996) startte het Harvard Psilocybin Project waarin de effecten van psylocybine (een hallucinogeen) en LSD onderzocht werden.

Albert Hofmann heeft Leary meerdere malen ontmoet. Altijd probeerde hij de goeroe te overtuigen van de gevaren van de drug. Hij noemde het zelfs zijn ‘probleemkind’.

Feiten

Naast voorvechter van psychedelische drugs en software-ontwerper is de Amerikaan geestelijke vader van de Roos van Leary.

De vraag is of Apple zo groot was geworden zonder Leary of zelfs LSD? Steve Jobs was een recreatief gebruiker in de jaren zeventig. Interessant feit is dat Jobs vroegtijdig zijn college verliet na een bezoek van Leary aan diens opleiding. Leary propageerde daar zijn religie met gebruik van de slogan ‘Turn on, tune in, drop out’.
Tegenwoordig is LSD (voor zover verkrijgbaar) vooral een recreatieve drug en heeft, voor zover bekend, geen verslavende werking.

the_substance_posterOordeel

De Voorzitter denkt, na het zien van de documentaire, een goed beeld te hebben van de effecten van LSD. Afgezien van enkele bad trips en een peleton soldaten dat geheel de weg kwijt is na LSD-inname, schetst regisseur Martin Witz een doorgaans positief beeld van de opkomst en ondergang van de psychedelische drug.
Natuurlijk zijn wij best benieuwd naar de effecten maar denken dat een parachutesprong een veiligere optie is.

*Sandoz, wil de hele uitvinding liever vergeten (LSD noch Hofmann is in mei 2012 op de website van het bedrijf te vinden).

Bronnen: wikpedia, thesubstance-themovie en timothyleary.us
(Afbeeldingen: Pinterest, cineville.nl en imdb.com)

Update: 22 december 2017

Advertenties

Een gedachte over “The Substance: Hofmann vs. Leary

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s