Wolven en kettingzaagkunst in Swalmen

De secretaris en zijn aanhang kampeerden vorige week op het gezinsvriendelijke natuurkampeerterrein ‘Raayerhof‘ in Boukoul, bij Swalmen of Roermond, zo u wilt. Op de laatste volle dag namen de secretaris en zijn eega de gok om een speurtocht-geocache te gaan zoeken. Op een aantal kilometers lang wandelpad waren steeds aanwijzingen te vinden die uiteindelijk moesten leiden tot de coördinaten van de schat. Een risico, want één hiaat kan al tot een mislukking van de missie leiden. Voeg daarbij de niet al te wandellustige nakomelingen van de secretaris en u begrijpt dat hij niet alleen door het heerlijke weer peentjes zweette.

Gelukkig bood het bos bij Swalmen de nodige afleiding en natuurschoon. Het eerste deel leidde over een idyllisch stukje, deels langs een meanderend beekje, waar we en passant leerden over de ‘Wolfsgraaf’, een laat-middeleeuwse wal die niet alleen als verdediging fungeerde tegen plunderende soldaten, maar ook tegen wolven die het op het plaatselijke vee hadden gemunt.

Foto: T. Klijn

Hoewel dochterlief onderweg de man met de hamer veinsde, vergrootten de eerste successen onze moed en kwamen we dichter bij het einddoel. Het laatste deel ging over een natuurwandelpad, waarop de kettingzaagkunstenaar Roel van Wijlick enkele gave beelden van dieren heeft geplaatst. Van Wijlick laat hiermee kinderen spelenderwijs kennis maken met natuur en kunst, voor de secretaris nog altijd een treffende combinatie. Een bijzondere vorm van ‘land art’, zou je kunnen zeggen.  Ons oog werd vooral verleid door de prachtig gesitueerde bosbeekjuffer. De dierenboomstammen (‘Boom tot beeld’) laat de Venlose kunstenaar vergezeld gaan van een kort informatiebordje over het beest in kwestie, hetgeen voor de secretaris geen overbodige luxe is gezien zijn beperkte kennis van flora en fauna.

Alhoewel alle aanwijzingen door de secretaris cum suis waren gevonden, bleek het lokaliseren van de schat een moeilijke opgave, mede door de onnauwkeurigheid van de enigszins gedateerde GPS. De oudste nakomeling zat al in de buggy van zijn broertje te (be)rusten en dochterlief had er schoon genoeg van en riep demonstratief ‘ik wil naar huis, ik moet poepen’. Maar als de nood hoog is, is de redding nabij en luttele seconden later pakte de eega van de secretaris het felbegeerde kistje.

Advertenties

3 gedachtes over “Wolven en kettingzaagkunst in Swalmen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s