Dormir, c’ est mourir un peu.

Al enige dagen kijkt de Beschermheer vol ongeloof naar de hemel. Wat zich op meteorologisch gebied voltrekt op dit moment, grenst na de lange, lange, lange, natte, natte, natte, Hollandse winter aan het ongelooflijke. Alle dagen strakblauwe luchten en temperaturen rond de 25 graden. De Beschermheer is gebouwd voor zulk weer, dat nog het meeste doet denken aan vive la France – en dan vooral de Midi.

Bon, het mag dan dus momenteel niet nodig zijn, over een dag of wat slaat het weer vast weer om en verlangen wij en u naar de Zuidfranse zon. Om daar te komen is nog een beste rit. De vliegmogelijkheden naar steden als Nîmes, Montpellier, Marseille en Carcassonne zijn de afgelopen jaren fors verbeterd, maar u weet hoe dat gaat: fiets moet mee, of de kano, surfplank, hond, de enorme tent. Kortom, meestal draait het toch weer uit op de auto.

Wie onderweg naar het Zuiden wil overnachten, heeft de keuze uit vele budgethotels. Om u van dienst te zijn zetten wij enkele ervaringen op een rijtje.

Waarschijnlijk de goedkoopste optie is Formule1. Wij sliepen er meermaals en rapporteren: de wanden zijn er van karton, de standaardkamer heeft een twee persoonsbed en een eenpersoons hoogslaper. Voor de wc en de douche moet je naar een volledig plastic cabine in de gang. Veel Formule1 hotels zijn onbemand, als er wel een portier is kijkt hij meestal de hele nacht porno. Tip: neem je eigen slaapzak mee, want vroeg of laat rijst er altijd twijfel of de lakens nou wel of niet gewassen zijn na de vorige gast.

Niet lang geleden besloten wij eens te bekijken of Première Classe een mooi alternatief was. We sliepen in Troyes Sud en constateerden voor een tientje meer een paar kleine pluspunten in vergelijking met Formule1. Een eigen toilet en douche, net zoveel bedden. Het kamertje was wel niet al te groot en bloedheet. Apart: de kamer was enkel direct vanuit de buitenzijde toegankelijk. De zuil waar je je betaling deed en sleutelkaart uit de muur kon trekken was daarentegen totaal onbegrijpelijk en om half elf ’s avonds sta je niet te wachten op een puzzel. Ook jammer: dankzij de gehorigheid van het hele gebeuren konden wij volop meegenieten van de thuiskomst van Franse jongeren om 12.00, 2.00 en 4.00 uur. Hoera.

Op de terugweg van onze meest recente vakantie besloten we aan te leggen bij een B&B hotel in Nancy. We vonden er een goedkope familiekamer, voor 58 euro waren we met zijn vieren onder de pannen. Het werd, ondanks moeizaam inslapende kinderen, onze beste budgethotelervaring tot nu toe. Eenvoudig maar schoon, goede bedden, goede geluidsisolatie, geen gezeur over racefietsen op de kamer en een McDonalds op loopafstand.

Tot slot: Kyriad. Deze keten positioneert zich aan de top van het budgetsegment. Jammer genoeg gewoon vooral door de prijzen wat op te schroeven. Het zijn geen überslechte hotels, maar wel deprimerend. Zoals eigenlijk alle budgethotels trouwens. Voor net te veel geld krijg je, in ieder geval in Lyon, een te zacht tweepersoonsbed en snurkende buren.

Wij wensen u, kortom, veel sterkte met het maken van uw keuze. Bonne nuit.

Advertenties

2 gedachtes over “Dormir, c’ est mourir un peu.

  1. Moest ook aan Bob den Uyl denken, die was vast ook radeloos geworden. Het blijft fnuikend dat het gros van de hotels niet doet waar een hotel in de basis voor moet zorgen: een goed bed, beetje rust en een fatsoenlijk ontbijt. Net een schaar die niet kan knippen.
    De Fransen vormen dus kennelijk geen uitzondering.

    Dank voor de waarschuwingen en tips.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s