Welke tijdstype bent u?

Het is even opvallend stil op het NUtblog: er is immers enige tijd verstreken vanaf de laatste post medio juni. Maar wellicht ziet u dit anders en kijkt u, in plaats van terug, vooral uit naar de volgende blog. Volgens de Amerikaanse psycholoog Philip Zimbardo en zijn co-auteur John Boyd zijn er vijf tijdstypen. Ieder mens heeft verschillende van deze tijdstypen in zich, maar het ene type is sterker aanwezig dan het andere.

Allereerst is daar de nostalgicus – door Zimbardo het positieve verleden type  genoemd. Deze denkt met warme gevoelens terug aan ‘toen’. Nostalgici zijn dol op verhalen van vroeger. Relaties met familie en vrienden zijn voor hen erg  belangrijk. Wie positief terugkijkt op zijn leven is gelukkiger, gezonder en succesvoller dan wie dat niet doet. Maar er kleven ook nadelen aan dit tijdstype. Mensen die  heel sterk in het verleden leven, zijn conservatief en dat kan hen ervan weerhouden zaken op een nieuwe, betere manier aan te pakken.

Bron: animaatjes.nl

De verbitterde (het negatieve verleden type) piekert vaak over vervelende dingen die hem zijn overkomen. Herinneringen aan dit soort gebeurtenissen komen geregeld boven borrelen. Ze beheersen zijn leven, ook al gebeuren er in het heden wél positieve  dingen. Uit Zimbardo’s onderzoek blijkt dat mensen die hoog scoren op dit  tijdstype depressiever, angstiger en ongelukkiger zijn dan degenen die dat niet  doen.

Gauw over naar het volgende type, de genieter, het ‘tegenwoordig hedonistische type’. Genieters zijn speels en energiek, maken gemakkelijk vrienden en zijn graag geziene gasten op feestjes. Ze ondernemen verschillende activiteiten, zoals sporten en hobby’s. Ze  maken keuzes op basis van wat fijn, opwindend en nieuw is. Wie zo is ingesteld, is vaak minder succesvol op carrièregebied. Zo’n extreme levensgenieter gaat bijvoorbeeld liever naar een  feestje dan alvast in de studieboeken te duiken voor een tentamen over een week. Verder zijn genieters kwetsbaar voor verslavingen en nemen ze meer risco’s.

Het vierde type is de fatalist. Net als genieters zijn ook fatalisten op het heden gericht, maar niet omdat ze zoveel mogelijk van hun leven willen genieten. De fatalist (het tegenwoordig fatalistische type) zit als het ware gevangen in de waan van de dag. Ze hebben het gevoel dat ze geen controle hebben over hun eigen ­leven. Ze plannen niet, omdat niets ooit zo uitpakt als ze zich voorstellen. Het lot bepaalt hun leven.

Bron: wikimedia.org

Tot slot is daar de planner. Wie zijn blik op de toekomst richt, is in het voordeel, zo blijkt uit onderzoek. Planners betalen hun rekeningen  op tijd, sparen voor later en werken hard. Ook zorgen ze goed voor hun  gezondheid. Ze zullen niet snel onverantwoorde risico’s nemen. Maar ook hier is een schaduwzijde. Wie zijn blik te veel op de horizon richt, heeft geen tijd om van het hier en nu te genieten, terwijl dat ook  belangrijk is voor een gebalanceerd tijdsperspectief en een gelukkig leven.

Welk van deze vijf typen is nu het beste af? Het is duidelijk dat je niet erg gelukkig wordt als je fatalistisch of verbitterd bent. De nostalgicus, de genieter en de planner hebben ieder hun voor- en nadelen; er is volgens Zimbardo en Boyd niet één type dat de beste kaarten heeft. Uit onderzoek blijkt dan ook  dat mensen bij wie alle drie deze types evenwichtig zijn vertegenwoordigd, het gelukkigst zijn. Jammer genoeg is bij veel mensen de relatie met tijd verstoord, zeggen de  psychologen. Het goede nieuws is  volgens Zimbardo en Boyd dat onze relatie met tijd voor het grootste deel is aangeleerd, bijvoorbeeld door het gezin waarin we zijn opgegroeid of de cultuur  waarin we leven. Daardoor kunnen we een verstoorde tijdsbalans zelf proberen te herstellen.

Wilt u zelf nagaan welk tijdstype u bent? Klik dan hier voor de test, gepubliceerd door Psychologie Magazine. De secretaris, een zelfbenoemde ‘planmatige nostalgicus’, scoorde vrij onuitgesproken: op alle vijf tijdstypes gemiddeld……

Bron: http://tests.psychologiemagazine.nl/Persoonlijkheid/Tijdstypetest

2 gedachtes over “Welke tijdstype bent u?

  1. Zo moeder, zo zoon: ook ik ben een planmatige nostalgicus.
    Vwb de genieter: voor mij persoonlijk maken deze mensen heel vaak een “hinderlijk vrolijke” indruk, komt nogal onnatuurlijk over: tjaka!

  2. De Voorzitter ziet in zichzelf een nostalgicus maar blijkt volgens de test een planner. Toch ‘ns mijn volgende post inplannen die al ruim een week klaarstaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s