Adieu Minitel!

Het heeft even geduurd, maar nu is het dan toch zover. De Fransen hebben hun Minitel systeem begraven. En dat terwijl het ooit zo hip was! Kwam je aan op een camping, dan stond er steevast een klein computerachtig iets op de balie. Was het een computer? Nee! Het was Minitel. Een handig systeem waarmee je, eerst en vooral, telefoonnummers op kon zoeken. Maar ook chatten was mogelijk. Het grote gebrek: de grafische interface. Het leek nog het meest op Teletekst.

Internet avant la lettre, dat was het. Om nostalgisch van te worden. Maar nu echt al lang en breed ingehaald door het echte internet natuurlijk. Hoe kon Minitel zo’n succes worden? Wij tellen twee oorzaken: porno en gratis apparaten. De Franse PTT verstrekte de apparaten gratis, waarna iedereen tegen betaling per telefoonklik aan de slag kon. En ja natuurlijk, al die warmbloedige Fransen sloegen direct aan het cybersekschatten via Minitel Rose (geef ze eens ongelijk).

Minitel schijnt nu bijna enkel nog gebruikt te worden door veeboeren, waarschijnlijk voor minder hitsige toepassingen, al zal inseminatie een beste rol spelen. Ook sommige huisartsen gebruiken het nog. Er schijnen nog meer dan 600.000 apparaten in de omloop te zijn. Helaas voor al die mensen: France Telecom heeft nu echt de stekker eruit getrokken.

Een gedachte over “Adieu Minitel!

  1. Vind je het gek na de zoveelste zelfmoord bij France Telecom? Die Didier Lombard was toch al niet zo’n frisse jongen. Verder zoals met de meeste (Franse) producten: vernuftig in zijn concept maar met de Franse slag in elkaar gezet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s