Hunawihr, pareltje van de Elzas (DuiFraSpa#3)

Bij de NUtblog-lezers van het laatste uur zal wel sprake zijn van enige afkickverschijnselen en leegte, nu de beschermheer zijn dagboek (voorlopig?) heeft afgesloten. Laat hem lekker genieten van zijn derde nakomeling; de productiviteit van de secretaris ging bij precies dezelfde gebeurtenis ook even naar beneden. De secretaris probeert het gat een beetje op te vullen door enkele vakantieherinneringen op te halen. Daar is spoed bij geboden, want langzamerhand dreigen ze een uitweg te zoeken uit zijn memorie.

De derde, laatste en tevens prettigste standplaats van de secretaris en zijn gezin bevond zich in de Hoog-Vogezen. Een prima vakantiegebied, waar de afstanden soms echter groter zijn dan het op de kaart lijkt. Tijdens de regenachtigste dag reden we na een bezoek aan de met dit weer onvermijdelijke binnenspeeltuin, waar de jongste spruit allerlei nieuwe kunsten vertoonde,  in een rustig drafje richting de ‘Jardin des papillons’. Bij binnenkomst van het dorpje Hunawihr, werden we overweldigd door de vele verrassende doorkijkjes en het uiterst prikkelende palet aan veelkleurige huisjes.

Foto: T. Klijn

Dit ruim 600 inwoners tellende dorpje in het arrondissement Ribeauvillé is precies het best bewaarde geheim dat je op vakantie spontaan wilt ontrafelen. Dankzij de TomTom daalden we via een stil weggetje vanachter de typische Elzas wijnhellingen af naar dit pareltje in de buurt van grote broer Colmar. Grote kans dat de enige andere rondrijdende auto in het dorp ook even stil staat om een kiekje te nemen. Hunawihr behoort terecht tot ‘Les Plus Beaux Villages de France’, een onafhankelijke Franse organisatie met als doel de promotie van kleine en pittoreske dorpen/gemeenten. Naast van schattige huisjes wemelt het in Hunawihr ook van Domaines, waar we over een x-aantal jaren graag nog eens een proeverij aan zouden willen wagen.

Maar de kinderen was beloofd om een bezoekje te brengen aan de lokale vlindertuin om deze vrolijke fladderaars aan een nadere inspectie te onderwerpen. Het bonte gezelschap van vlinders (in het Duits o zo prachtig ‘Schmetterlinge’ geheten) was net zo kleurrijk als de huisjes in Hunawihr. De circa 200 aanwezige soorten hebben hun origine in Afrika, Azië en Amerika. Het klimaat moet uiteraard aan de gevleugelde insekten worden aangepast, dus schrik niet, als het zweet meteen na binnenkomst op uw voorhoofd staat. De geduldige bezoeker kan het proces van ontpopping volgen in de diverse kasten waar de coconnen netjes naast elkaar hangen.

Morpho Peleides. Foto: W. Klijn

Sommige exemplaren laten zich makkelijk vereeuwigen, maar de mooiste soort (de Morpho Peleides uit Colombia met zijn prachtig intense lichtblauwe kleur) zadelde ons op met een lastig karweitje. Uiteindelijk liet ie zich toch strikken voor een kiekje. Met deze Elzasser bezienswaardigheden werd een grijze dag toch ongedacht veelkleurig!

Een gedachte over “Hunawihr, pareltje van de Elzas (DuiFraSpa#3)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s