Teek care

Hoewel er de laatste jaren steeds meer onderzoeken, nieuwsberichten en reportages verschijnen over de teek, blijkt nog lang niet iedereen op de hoogte van het wel en wee van deze parasiet. Zo zijn er nog genoeg mensen die denken dat het spinachtige beestje zich bij het naderen van potentiële slachtoffers gewillig uit een boom laat vallen. Tevens vermoeden velen dat ze het meeste gevaar lopen tijdens een ontspannen wandeltochtje in het bos. Niets is minder waar. Teken komen juist ook vaak voor in tuinen en parken waar ze zich schuil houden in struiken of hoog gras.

Daarnaast raken mensen direct in paniek als ze een teek op hun lichaam ontdekken. Wellicht enigszins begrijpelijk, maar een teek moet binnen 24 uur verwijderd worden. Met een tekenpincet is dat een niet al te moeilijk karweitje. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de secretaris jaren geleden ook van verre moest komen. Op vakantie in Litouwen had hij een rode kring op zijn arm, die zich per uur uitbreidde en een verschrikkelijke jeuk veroorzaakte. In de hoofdstad Vilnius vond hij gelukkig een Engels sprekende dokter die hem inwijdde in de wondere wereld van de teek. Dat betekende bloed afnemen, anti-biotica slikken en nog een extra controle bij thuiskomst in Nederland.

Bron: ziekte-van-lyme.nl

De eerste associatie bij een tekenbeet is natuurlijk de ziekte van Lyme. Iedereen kent inmiddels bijna wel een verhaal in zijn of haar omgeving hierover. De schoonmoeder van de secretaris is er ook door getroffen geweest. Daar er zeer veel symptomen zijn, is het moeilijk om bij de eerste manifestatie van een klacht direct een verband te leggen met een tekenbeet, zeker als het beestje nooit op de huid is ontdekt. Bij haar begon het met wazig zien en door goed optreden van de huisarts werd erger voorkomen. Er zijn echter helaas ook gevallen bekend van mensen die hun leven lang last houden van vermoeids-, gewrichts- of andere klachten door Lyme.

Sinds zijn eigen ervaring doet de secretaris met zijn gezin vaak een tekencontrole na een dagje in de natuur. Laatst ontdekten we er eentje bij zoonlief die pardoes enkele weken later op school voorlichting kreeg over de teek: een zeer goede zaak natuurlijk. De leuke methode ‘nieuwsbegrip‘ die begrijpend lezen combineert met actualiteiten, besteedde er gelukkig aandacht aan. Eerder dit jaar organiseerden een aantal partijen (waaronder Staatsbosbeheer, GGD, RIVM) samen ‘De week van de teek’ met als adviserende slogan: na een dag in het groen altijd een tekencontrole doen!

Advertenties

Een gedachte over “Teek care

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s