Eighties-nostalgie (XXI): Circus Custers

De secretaris kan geëmotioneerd raken van muziek, doch zelden moet hij een traantje laten. Een band die dat wel gelukt is, komt van eigen bodem. We moeten dan terug naar 1987, alhoewel het oogvocht daadwerkelijk twee decennia later op de wangen neerdaalde toen de secretaris vader was geworden. Het betreft hier het nummer ‘Monica’ van het muziekduo Circus Custers,  een ingetogen lied over een meisje waarvan de ouders gaan scheiden.

Circus Custers bestond uit Joseph Custers en Herman Erbé. Tussen 1980 en 1996 maakten zij samen Nederlandstalige popmuziek. Ofschoon hun naam anders doet vermoeden, zijn ze toch vooral bekend om hun serieuze, fijnbesnaarde liedjes, al zijn ze niet talrijk. Hun eerste hit ‘Verliefd’ (tot over mijn oren) is ook een blijvertje gebleken en prijkt op menig Nederlandstalig verzamelalbum. Circus Custers heeft zich wel verbonden aan (zware) onderwerpen die kinderen bezig houden: een jaar na ‘Monica’ zongen zij op het album ‘Iedereen is anders’ van Het Goede Doel het nummer ‘Sara’. Dit gaat over een verstandelijk beperkt meisje en de problematiek die ontstaat, als haar ouders er niet meer zijn.

Erbé en Custers hebben nog wel samen een website onder de naam waarmee ze beroemd werden, maar daarnaast hebben ze ook ieder hun eigen site om hun huidige activiteiten te promoten. Custers maakte onder andere samen met Jan Smit en het Nederlands Politieorkest een kindervoorstelling en is ook betrokken bij het project Coach4kids, waar kinderen op school kennis maken met muziek en theater. Erbé maakte theaterprogramma’s voor zowel kinderen als volwassenen en bracht een tijd terug nog een nieuw album uit.

Op de gezamenlijke site staat wel een opvallend duidelijke zin: “Circus Custers bestaat niet meer sinds 1996. Sindsdien hebben Herman en Joseph dan ook niet meer samen op een podium gestaan, en ze zijn dat ook niet van plan.” Toch ook een echte scheiding? We zijn weer terug bij Monica en het bijbehorende kippevel….:

Advertenties

2 gedachtes over “Eighties-nostalgie (XXI): Circus Custers

  1. Het is duidelijk dat die twee elkaar spuugzat zijn en de gezamenlijke website niet meer is dan een vangnet, die voor hun beiden financieel profijtelijk kan zijn. Het circus is tot een vlooientheater verworden. Neemt niet weg dat hun kleine repertoire pareltjes bevatten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s