De krachtige Pixels van Miguel Chevalier

De secretaris en zijn gezin waren van de zomer in het fraaie Colmar, een middelgrote stad in de Elzas aan de voet van de Vogezen. Een echte aanrader, want met zijn vele gekleurde vakwerkhuizen en de wijk Petite Venise valt er al wandelend genoeg te genieten. De uitspraak van de kinderen spreekt wat dat betreft boekdelen: ‘voor een stad best mooi’. Een affiche in het Office de tourisme wees ons op de tentoonstelling ‘Power Pixels’ van de in Mexico geboren Franse kunstenaar Miguel Chevalier (1959). Deze expositie vond plaats in L’espace d’art contemporain André Malraux vanaf 14 uur, dus de jongste telg moest even doorbijten en door met enige regelmaat wat zoets in zijn mond te stoppen werd zijn middagslaap uitgesteld.

Foto: T.Klijn

Gelukkig stelde Chevalier ons niet teleur. In ‘Power Pixels’ schotelt hij ons grafische composities voor die bestaan uit verschillende lagen plexiglas, bedekt met een structuur aan pixels. Chevalier is duidelijk liefhebber van de mathematiek en informatica: onderwerpen zijn bijvoorbeeld wiskundige symbolen en het binaire stelsel. Overduidelijk is Chevalier daarbij geïnspireerd door het constructivisme van Malevitch en zeker ook door de kinetische kunst van Vasarely. Door de spiegelende gelaagdheid en de posities van de pixels vormen de werken een dynamisch geheel die vanuit elke standpunt een andere indruk geven. De gebruikte felle kleuren maken het geheel nog frisser en energieker.

Chevalier is inmiddels uitgegroeid tot één van de pioniers van de virtuele en numerieke kunst, derhalve is een gedachte aan wijlen Opanka waar het NUtblog eerder aandacht aan besteedde, ook niet vreemd. Door de positionering en kleurschakeringen ontstaat er een wisselwerking tussen de pixels die het soms doen dansen voor je ogen. De projectie bij binnenkomst blijft de toeschouwer boeien met elkaar opvolgende verschillende symbolen. Een geslaagd voorbeeld van de combinatie van kunst, moderne techniek en een stukje wetenschap. En dé manier om de kinderen ook enthousiast te maken voor moderne kunst, zeker toen ze merkten dat ze door de projectie heen konden lopen!

Chevalier bij zijn projectie. Bron: lalsace.fr
Advertenties

2 gedachtes over “De krachtige Pixels van Miguel Chevalier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s