Wandelen rond Utrecht: gegarandeerd verrassend (++++)

wandelen_buiten_de_binnenstad_van_utrecht_-_cover_0-0-354-595_300x504De herfst is er weer en voor de Voorzitter betekent dit dat het ideale wandelseizoen aanbreekt.
Wandelen? Is dat niet suf? In het geheel niet, Nietzsche zei al: ‘All truly great thoughts are conceived while walking.’

‘Waar gaan we heen?’, luidt meestal de vraag op een willekeurige zondag. Vaak eindigen we in de natuur, hei, bos of ander groen.
Een bezoek aan De Slegte geeft ons een ander doel deze herfst: we blijven in de stad!
Wij vonden daar het boekje Wandelen buiten de binnenstad van Utrecht* (Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig).

Dit handige en informatieve boekje is onlangs, wegens overweldigende vraag, herdrukt. En ik begrijp die vraag. Want de uitgave biedt alles wat de wandel-, cultuur- en geschiedenisliefhebber nodig heeft. We lezen over de leukste wandelingen rond Utrecht en bovendien zijn de routes goed beschreven (hoewel niet gemarkeerd).
Wat maakt het boekje anders dan andere wandelgidsen? Dichter Anton Rosmüller en Utrecht-historicus Kees Volkers weten de lezer te boeien met verrassende historische beschrijvingen van deze mooie stad. Zelf woon ik ruim tien jaar in Utrecht en dit boekje was voor mij de beste geschiedenisles tot nu toe (dit is een compliment heren).

Natuurlijk namen we de proef op de som en lopen vanaf het Ledig Erf richting de Uithof, een onderschat gebied. Op onze tocht passeren we het Rietveld-Schröderhuis (overigens wat NUt betreft mag de gemeente het erfgoed van de meubelmaker en ontwerper wel wat meer promoten!) en de Minstroom, een oude aftakking van de Vecht.
Het gebied de Uithof kwam, na de opheffing van de Waterlinie, eind jaren vijftig in ontwikkeling. Het voormalige fort Hoofddijk wordt getransformeerd tot wat nu de Botanische Tuinen zijn; schoonheid alom! De Rijksuniversiteit Utrecht vestigt zich hier ook.
Aanvankelijk was er veel kritiek op de architectuur van de Uithof. Die verstomde toen architectenbureau OMA het gebied onder handen nam en de Uithof een plek werd met internationale allure. Er worden nu zelfs architectuurexcursies georganiseerd naar deze uitho(f)ek.

Tip van NUt, benadert u dit gebied vanuit landgoed Amelisweerd dan doemt een warmtekrachtcentrale voor u op, een wonderbaarlijk gezicht, ervaar het zelf …

Kees Volkers en Anton Rosmüller
Wandelen buiten de binnenstad van Utrecht (2e druk, 2010)
Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig, Raalte
€ 15,00
9789078641117 (9789078641117)

(Afbeeldingen: Pinterest en Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig)
*Lees ook Wandelen binnen de singels van Utrecht

Update: 28 december 2016

3 gedachtes over “Wandelen rond Utrecht: gegarandeerd verrassend (++++)

  1. Altijd goed om weer nieuwe inzichten te krijgen in je eigen stad. Het is vaak slecht gesteld met de kennis daarvan bij de eigen burgers, en daar ben ik zelf overigens ook geen uitzondering op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s