Biesbosch Museum Werkendam (+++)

Herfstvakantie it is. Lekker! En het schijnt nog mooi weer te gaan worden ook! Maar dat was het de afgelopen dagen nog niet. Wij dienden dus onze toevlucht te zoeken tot indoorvermaak wilden we op droge wijze wat beleven danwel leren. Wij mikten vooral op het laatste toen we gisteren nabij Werkendam door de Noordwaard naar het Biesboschmuseum reden. Tweederde van de kinderen afgezet bij opa en oma, eenderde slapend in de MaxiCosi… het was opeens stil in de auto.

De Noordwaard oogde wat guur zo onder het grauwe herfstige wolkendek. Veel schijnbaar verlaten huizen bovendien. Eenmaal in het museum, dat zo’n beetje aan het einde van de wereld en het begin van de Biesbosch bleek te liggen, werd de toedracht ons duidelijk. De Noordwaard wordt ontpolderd om de Merwede meer ruimte te geven. Klimaatverandering, stijgende waterspiegels en zo. Goed idee, het zijn nu toch maar saaie akkers, al zullen de plaatselijke bewoners daar vast anders over denken.

Het Biesbosch museum is aardig en biedt in ieder geval veel waarde voor de zeer bescheiden entree van slechts 3,75 euro. Een heel duidelijke lijn is in het museum niet te ontdekken. Het gaat dan weer over de rol van de Biesbosch in de tweede wereldoorlog, dan weer over het vangen van wilde eenden (nooit geweten dat dat zo ingewikkeld was), dan weer over bevers en muskusratten die dijken mollen en meer dan eens over oude ambachten als kuipen en het snijden van riet. Leuk aangekleed is het allemaal wel, het museum is erg visueel en bevat tal van leuke tafereeltjes, waarvan de Beschermheer de onderstaande het meest vertederend vond:

Ondertussen had een derde van de kinderen dringend een nieuwe luier nodig en bleek dat we die helemaal niet bij ons hadden. je zou denken dat een paar ouders dit soort onhandigheden bij een derde kind niet meer overkomt, maar dan kent u ons nog niet. Gelukkig wist mevrouw de Beschermheer er eentje te ontfutselen van een andere moeder, zodat wij ons nog even konden storten in de propaganda van Rijkswaterstaan en Staatsbosbeheer, die met fraaie filmpjes uitleggen waarom ze mensen uit hun huizen zetten om de boel te kunnen ontpolderen.

Terwijl we opnieuw door de Noordwaard reden (nu kan het nog! Na zo’n ontpoldering moet je maar weer zien wat er nog mogelijk is!), ditmaal op weg naar huis, concludeerden we dat het lange tijd hard, nat en ruw werken geweest moet zijn in de Biesbosch. Geen wonder dat het dichtstbijzijnde plaatsje de naam Werkendam draagt.

Advertenties

3 gedachtes over “Biesbosch Museum Werkendam (+++)

  1. De Biesbosch is me in de herfst te koud en te nat en voor het museum ben ik te dom maar voor NUt wil ik best virtueel naar het einde van de wereld gaan…
    en kan ik dus lekker thuisblijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s