Hindernisjes bij hardloopwedstrijden

De secretaris pikt de laatste jaren in herfst of winter hier en daar een hardloopwedstrijdje mee. Daarbij wordt hij altijd vergezeld door minimaal één supporter, meestal zijn vader, en soms door andere toeschouwers of medelopers. De sfeer bij hardloopwedstrijden is zonder uitzondering goed te noemen. (Wedstrijd)atleten zijn een vriendelijk en sportief -in meerdere betekenissen- volkje. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat voor veel hardlopers – enkele felle atheïsten daargelaten- het adagium ‘Ieder voor zich, God voor ons allen’ zal gelden. De andere lopers zijn in letterlijke zin wel concurrenten, medelopers, maar niet in de meest gebruikelijke betekenis van het woord.

Toch zijn er bij hardloopwedstrijden wel enkele merkwaardige fenomenen waar te nemen waar een onervaren enthousiasteling wel voor gewaarschuwd dient te zijn. De ellende kan namelijk al beginnen voorafgaand aan de race, namelijk in het startvak. Bij grotere wedstrijden vindt er een hele organisatie plaats rondom de indeling van startvakken met geschatte eindtijden van lopers. Vaak wordt er gewerkt met benauwende hekken die de toch al zenuwachtige atleten verder doen opjagen. En ook met deze werkwijze zijn er saboteurs en voordringers die organisatie en andere lopers haast letterlijk de voet dwars zetten.

Een ander verschijnsel dat zich de laatste jaren steeds meer manifesteert, zijn de zogenaamd leuke animators die de mensenmassa probeert klaar te stomen danwel op te hitsen voor de alras naderende wedstrijd. Soms gebeurt dit in de vorm van een volstrekt onnodige (het gros heeft dat al lang gedaan) en onprofessionele warming-up, in een ernstiger geval verschijnt er een clownesk figuur die de concentratie van de lopers afbreekt met enkele zeer flauwe grapjes en clichés. Het dieptepunt wordt helemaal bereikt als deze jodokus vraagt om hem of haar na te zeggen.

Bron: gelderlander.nl

Helaas is er bij hardloopwedstrijden ook een aantal mensen aanwezig die over zeer weinig zelfinzicht beschikt. Hun hardloopcapaciteiten volledig overschattend vertrekken ze als een speer om vervolgens in het tweede deel dit flink te bezuren en de laatste kilometers in een slakkengangetje af te leggen. Ze zijn daarbij een flinke sta in de weg voor lopers achter hen die zich soms aan risicovolle manoeuvres moeten wagen om hen in te halen.

Voorts is daar, bij langere afstanden, het fenomeen van de drankpost. Lopers die het milieu een warm hart toedragen, zullen zich de eerste keer rot schrikken van het slagveld dat om de drankpost heen ontstaan is. Tegelijkertijd rijst de vraag: hoe kom ik ongeschonden en zonder al teveel tijdverlies toch aan noodzakelijke druppels vocht? Wellicht helpen deze tips u uit de brand. Het best is om uw heil te zoeken in het achterste deel van de drankpost, waar vaak veel meer ruimte overblijft. Het tegelijkertijd lopen en drinken valt ook nog niet mee: de secretaris heeft de juiste techniek in ieder geval nog niet onder de knie.

Het voordeel van hardlopen is dat bij de finish dit mogelijke leed al lang geleden is. Door de ‘runners high’ , de voldoening en de solidariteit van de andere bezwete en rode koppen heerst vooral tevredenheid. Kortom: hardlopen is best gezellig!

Advertenties

2 gedachtes over “Hindernisjes bij hardloopwedstrijden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s