Puntkommaneuken met Jan Renkema

De Schrijfwijzer, wie kent ‘m niet? Het boek geldt als ‘het kompas voor schrijvend Nederland en Vlaanderen’ (aldus de uitgever).
De uitgave is inmiddels toe aan de vijfde, geheel herziene editie.

De Voorzitter raadpleegt wekelijks zijn exemplaar (en wel de softcover-editie uit 1995 die overigens heel prettig in de hand ligt).

Enfin, Jan Renkema, godfather van de Nederlandse taal en hoogleraar tekstkwaliteit aan de Universiteit van Tilburg, is voor de promotievideo’s bij deze editie als voice-over ingezet.
Je stelt je bij de man een strenge onderwijzer voor met dito uitstraling. Echter, in onderstaande video springt hij, als een duveltje uit een doosje, uit zijn eigen boek. Vervolgens onderwijst hij ons in Gert-Jan Dröge-stijl over het gebruik van de puntkomma en andere taalzaken. Entertainment pur sang voor de taalfetisjist.

Via schrijfwijzer.nl zijn meer video’s en extra’s te bekijken zoals het ‘Verwarwoordenboek’. Bij de editie 2012 zit een code met volledige toegang tot het taalparadijs van Jan Renkema c.s. (vraag aan Jan Renkema: een punt is hier niet op zijn plaats meen ik, hoe is dat officieel vastgelegd?)

Overigens is het gebruik van de puntkomma niet met opzet vermeden in dit stukje ;)

(Afbeelding en video: schrijfwijzer.nl)

Advertenties

2 gedachtes over “Puntkommaneuken met Jan Renkema

  1. Ik begrijp waarom de Voorzitter niet aan een NUtsterren toekenning is toegekomen. De Schrijfwijzer is net als vrouwelijk schoon, je kan je nooit precies achter de komma uitdrukken, want juist de afronding maakt het zo mooi. Overigens denk ik niet dat ik de nieuwste versie aanschaf.

  2. Geweldig filmpje met een klassieke instructie. Koren op de molen voor linguïsten! En ook ik heb die versie uit 1995 nog staan. Zal hem eens vanaf zolder een plekje geven in de benedenkast….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s