Voor altijd herfst met Justin Hayward

Morgen wordt de klok een uur teruggezet. Deze volledig overbodige jaarlijkse handeling nekt vooral ouders met jonge kinderen, zo blijkt uit recent onderzoek van het LUMC. Gelukkig, de secretaris klaagt er dus al jaren terecht over. Voor velen luidt het ook een moeizamere mentale periode in, afhankelijk van de ernst en duur betiteld met ‘najaarsdepressie’ of ‘de donkere dagen voor Kerst’. Andere beklagen zich over het gure en wisselvallige weer.

In de muziek is het al niet veel beter gestemd met de herfst. Dansen we in september nog enthousiast mee met Earth, Wind & Fire, in november belanden we in de regen van Guns n’ Roses. Misschien dat Sky Radio daarom al begonnen is met The Christmas Station? Vanaf 1 oktober tot en met 31 december zijn daarop enkel en alleen kersthits te horen.

Wat we niet moeten vergeten, is dat het landschap het eerste deel van de herfst bijzonder mooie plaatjes oplevert. De tinten van deze ‘indian summer’- in het Nederlands wordt helaas de term ‘oudewijvenzomer’ gebruikt, zijn artistiek en warm. Ook is er een op en top herfstnummer dat je hart sneller doet kloppen. Het betreft ‘Forever Autumn’ van Justin Hayward.

Justin Hayward

Justin Hayward (geboren in de herfst (!) van 1946) is bij de meesten bekend als de zanger van de Britse band The Moody Blues. Eind jaren zeventig werkt hij mee aan ‘Jeff Wayne’s Musical Version of The War of The Worlds’, een conceptalbum gebaseerd op het gelijknamige boek van H.G. Wells. Wayne wist een heleboel artiesten te charteren voor deze productie, waaronder dus Justin Hayward.

Hayward zingt daarop het prachtige, melancholieke  ‘Forever autumn’, waarin ook een verteller voorkomt. Als de research van de secretaris klopt, zou die verteller niemand minder dan Richard Burton zijn. De hoofdpersoon heeft te kampen met een verlies dat in de herfst des te meer treurnis oproept:

I watch the birds fly south across the autumn sky
and one by one they disappear
I wish that I was flying with them,
now you’re not here  

like the sun through the trees you came to love me
like a leaf on a breeze you blew away

en even verderop:

a gentle rain falls softly on my weary eyes
as if to hide a lonely tear
my life will be forever autumn
cos you’re not here

Zucht….toch heeft het lied naast het diepe verdriet ook iets bemoedigends, alsof de herfst helpt om het leed te doorleven en uiteindelijk te verwerken. Wie weet voor hoevelen Haywards woorden therapeutisch werken. Daarnaast inspireert het nummer creatievelingen om zelf een clip te bouwen met typische herfsttafereeltjes:

Advertenties

3 gedachtes over “Voor altijd herfst met Justin Hayward

  1. In augustus pepernoten in de schappen, kerstmuziek vanaf oktober op Sky Radio is vaak zelfs nog niet voldoende om de familievrede te bewaren, tv-omroepen die hun kinderprogramma’s weigeren een uur eerder te laten beginnen, een herfst als milieuvriendelijk ontbladeringsmiddel en een winter waarbij het huis meer brandstof vraagt dan de auto. Allemaal niets voor Wallie.
    Kortom, mijmeren over het verlengen van de lente en de zomer met de helft en de herfst en de winter verkorten met de helft, met dito aangepast klimaat. Tijd om te emigreren?

  2. Optimische woorden van een boswachter: de herfst is al bezig met het voorbereiden van de lente. De bladeren vallen om nieuwe loten in de lente uit te laten komen. Evenzeer zaadjes die op de grond vallen en voor nieuwe plantjes zorgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s