GLOW – het mag ietsje meer zijn…

Eindhoven is, al zijn er vast met enig zoekwerk mensen te vinden die er geheel anders over denken, met enige afstand de saaiste stad van het noordelijk halfrond. Buiten het Evoluon is er eigenlijk weinig tot niets te zien, en zelfs die paddestoel staat er al enige tientallen jaren nogal droefgeestig bij. Maar goed, er zijn mensen die er wat aan proberen te doen. In het licht van bovenstaande bezien is een initiatief als GLOW bijzonder lovenswaardig. Het idee: een avondwandeling door het centrum van de Lichtstad, met op een flink aantal plekken lichtkunstwerken.

Wij, twee broers die met voorzichtige snelheid op een midlife crisis afstevenen en drie kinderen (twee van de Beschermheer, één van mijn broer, welbeschouwd een knap ingewikkeld gezelschap van 35, 33, 5, 3 en 2-jarigen), negeerden alle parkeeradviezen en stalden de wagen gewoon vlakbij het PSV-stadion. Piece of cake. Vandaar was het met buggy en fietskar niet ver lopen naar het GLOW-traject. De pret kon beginnen! We zetten er flink de sokken in legden het hele traject in een goed uur af. Wat we onderweg zagen was een bonte mix van lichtkunst. De kwaliteit liep nogal uiteen: van zeer amateuristisch tot bijzonder geslaagd. Nadeel van het eerste is dat je je vervolgens bij elke feestelijk verlicht terras afvraagt of dit óók tot de kunstwerken behoort. Het grote hoogtepunt was wat ons betreft de lichtshow op het gebouw van DELA, waar een lichtkunstenaar erin geslaagd was om de lijnen van het gebouw op knappe wijze mee te nemen in het visuele 2/3D-spektakel. Hetzelfde gold, al sprak het ons net ietsje minder aan, voor de projectie op de Catharinakerk.

Buiten deze twee fraaie kunstwerken vonden we het eerlijk gezegd een beetje aan de dunne kant. Zeker, er was een aantal mooie projecties op grotere gebouwen. Anderzijds had het ietsje meer mogen zijn als je bedenkt dat innovatieve hightech giganten als Philips en ASML sponsor zijn van GLOW. En is deze regio niet vorig jaar nog uitgeroepen tot de slimste ter wereld? Er moet nog veel meer mogelijk zijn met de moderne technologie van laser en LED. Anderzijds was het bijzonder om te zien hoe Eindhoven en omgeving massaal uitlopen voor GLOW. Sowieso was het een leuke avondwandeling door een bruisende stad, waarbij we ons gelukkig prezen dat de straten in en rondom het centrum voor de gelegenheid afgesloten waren, anders was er met een buggy geen doorkomen aan geweest.

Advertenties

Een gedachte over “GLOW – het mag ietsje meer zijn…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s