Buy Nothing Day

Buy Nothing DayVandaag (V.S.) en morgen (rest van de wereld) is het ‘Buy Nothing Day’. De ‘Niet-Winkeldag’ is een internationale protestdag tegen de Westerse consumptiecultuur. Het initiatief is in 1992 in het leven geroepen door de Canadees Ted Dave om de Westerse consumenten bewust te maken van de gevolgen van hun consumptiepatroon.

Hoe vaak heeft u niet een welbedoeld cadeau gekregen waar u eigenlijk helemaal niets mee kunt en waar uw woning (want de zolder staat al vol) vervolgens weer een beetje voller van wordt?

Wij van NUt zijn geen moralisten maar zeggen: wees bewust met wat je koopt. Recent onderzoek van het Journal of Consumer Psychology (PDF)  toont aan wat we eigenlijk al weten, namelijk dat het veel beter voelt als je anderen helpt of jezelf een ‘belevenis’ of kleinigheidje cadeau doet. Bovendien als je iets koopt, koop dan iets wat duurzaam is en waarmee je anderen een plezier mee kunt doen. Het scheelt de sint en de Kerstman ook weer een hoop sjouwwerk!

Bronnen: Wikipedia en sueddeutsche.de
(Afbeelding: adbusters.org)

Advertenties

5 gedachtes over “Buy Nothing Day

  1. De secretaris zal zich zeker aan deze dag houden, alhoewel hij morgen wel toe zal moeten kijken hoe zijn kroost een cadeautje in ontvangst zal nemen.
    Om heel eerlijk te zijn, driekwart van zijn huisraad mag zo naar mensen die het beter kunnen gebruiken….

  2. En ik (mevrouwmoedervoorzitter) hoop al zoooooo lang, dat de voorzitter eens iets dol-dwaas voor zichzelf koopt en er dan ook nog plezier aan beleeft. IJdele hoop na dit gelezen te hebben. Bovendien…… wie de voorzitter een beetje kent weet dat hij geen impuls-koper is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s