Think like Da Vinci! (Gelb / ++++)

Kunnen denken zoals Da Vinci… wie wil dat nou niet? De beste man was waarschijnlijk de grootste genius aller tijden. Een multitalent dat zo’n beetje alles kon: beeldhouwen, schilderen, musiceren, tekenen, wis- en natuurkunde. Als je de lijst ziet van baanbrekende werken waar hij voor verantwoordelijk was vallen je enerzijds de tanden (vullingen in het geval van de Beschermheer, maar dat geheel terzijde) uit de mond, terwijl je je anderzijds afvraagt waar hij de energie vandaan haalde.

Over die energie gaat het boek Think like Da Vinci van Michael Gelb niet, maar wel kom je wat meer te weten over de manier waarop Da Vinci in het leven stond en te werk ging. Gelb heeft een lijst gemaakt van zeven ‘vaardigheden’ die Da Vinci tot in de puntjes beheerst. En – hiep hiep hoera – ze blijken te oefenen! Voor iemand die vaker dit soort boeken leest: er zitten veel herkenbare dingen bij. Nieuwsgierigheid bijvoorbeeld. Je zintuigen trainen. Omgaan met onzekerheden en ambiguïteit. Zorg dat je goed eet en train jezelf ook fysiek. Maak schetsen. Luister naar muziek. En zo nog veel meer.

De Beschermheer kan u met trots melden: hij is aardig op weg om de tweede Da Vinci te worden (alleen was de Renaissance-Italiaan vast wat bescheidener). Het luisteren van muziek, en vooral het zuiver zingen willen alleen nog niet zo lukken. Verder zijn we klaar om vliegmachines uit te vinden.

Leuk boek wel. De inleiding vonden we een beetje taai, zo in het Engels, maar daarna wordt het een praktisch verhaal met vooral heel veel leuke oefeningen (Boots de smile van de Mona Lisa na. Noteer hoe het voelt). Wij geven het vier sterren!

Maar het kan ook korter. Een prima samenvatting vind je hier: http://www.wikihow.com/Think-Like-Leonardo-Da-Vinci.

Advertenties

2 gedachtes over “Think like Da Vinci! (Gelb / ++++)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s