Dubbelgangers (10): Mat Herben en Sylvester Eijffinger

Het nieuwe kabinet heeft allesbehalve een droomstart gemaakt, zoveel is wel duidelijk geworden. Koren op de molen voor nieuwsprogramma’s om van wal te steken met deskundigen die het beleid lekker tot op het bot gaan zitten afkraken, waar helaas ook weinig op af te dingen is. De secretaris schrok laatst, want hij dacht dat zelfs good-old-LPF-er Mat Herben uit de mottenballen was gehaald. Maar het bleek hier te gaan om een ongelooflijke gelijkenis in de persoon van Sylvester Eijffinger.

Eijffinger is hoogleraar financiële economie aan de Universiteit van Tilburg. In Europa is hij een respectabel man, want sinds 2000 is hij het enige Nederlandse lid van het panel van economische en monetaire experts dat het Europese Parlement adviseert over de dialoog met de president van de Europese Centrale Bank. Verder houdt hij een weblog bij die maar liefst 1 miljoen keer per jaar wordt bezocht. Kijk op http://www.sylvestereijffinger.com, als u op de hoogte wilt blijven van de laatste financieel-economische ontwikkelingen.

De secretaris blijft altijd moeite houden met het consulteren van economen. De relatie economie-politiek en dan met name het causale verband tussen deze begrippen speelt vaak een rol. Een linkse econoom komt met een totaal ander verhaal dan zijn rechtse vakbroeder. Vaak lijkt de politieke achtergrond van de expert van doorslaggevende betekenis. Misschien moet de secretaris maar eens navraag doen bij zijn broer, de wiskundig econoom Flip Klijn, die onlangs een artikel gepubliceerd zag op de website http://www.mejudice.nl, een onafhankelijk discussieforum met als doel het debat onder economen te stimuleren. Overigens is broerlief net als Eijffinger verbonden aan het CentER, een Tilburgs instituut dat economisch onderzoek verricht.

Mat Herben zal hier waarschijnlijk een overduidelijke mening over hebben. De goed gebekte politicus is vooral bekend geworden door zijn hoogte- en dieptepunten met de LPF. Begonnen als journalist en redacteur, stortte hij zich in 2002 aan de zijde van Pim Fortuyn in het avontuur. Hij werd fractievoorzitter en was één van de weinigen LPF-ers die over een langere adem beschikte toen de partij uiteenviel door diverse ruzies. Zijn Linkedin-profiel  openbaart ons dat hij tegenwoordig ‘Senior Advisor Homeland Security’ bij de Stichting Nederlndse Industrie voor Defensie en Veiligheid is. Mat kennende gaat hij hier net zo lang mee door totdat de JSF een geslaagd project genoemd kan worden…..

Mat Herben
Mat Herben
Sylvester Eijffinger
Sylvester Eijffinger
Advertenties

Een gedachte over “Dubbelgangers (10): Mat Herben en Sylvester Eijffinger

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s