The ten faces of innovation – Tom Kelley (IDEO) (++++)

Jazeker, we hebben er weer eentje gelezen, zo’n veelbelovend boek over innovatie en creativiteit. Ditmaal gaat het om de titel The ten faces of innovation van Tom Kelley, die iets belangrijks doet bij het Amerikaanse innovatiebedrijf IDEO, zoals de broer zijn van de oprichter bijvoorbeeld.

IDEO, dat moet gezegd, heeft een uitstekende reputatie. Ze zijn vooral goed in het ontwikkelen van nieuwe (klant)ervaring, een discipline die door het leven gaat met de indrukwekkende naam experience design. In zijn boek legt Kelley uit waarom ze er zo goed in zijn. Ze werken vanuit tien rollen die het innovatieproces op weg helpen, verbeteren en versnellen. Als geoefend lezer van creativiteitsboeken moesten we heel ven een beetje zuchten. Al die boeken staan inmiddels vol met deze aanpak: tien rollen (dit boek), zes vaardigheden (A whole new mind), zeven vaardigheden (Think like Da Vinci). Wie schrijft er nou eens een goed boek over deze materie zonder deze insteek? Creativiteit te kort?

Of is de materie nou eenmaal zo? Alle goede titels blijken een inhoud te hebben die behoorlijk op elkaar aansluit. Steeds weer ligt de nadruk op design, empathie, betekenisgeving, storytellling, speelsheid en kruisbestuiving. Opvallend in het werk van Kelley is de nadruk die ligt op prototyping: het vervaardigen van een werkend model van je idee. En inderdaad, dat is ook in onze ervaring een belangrijk middel om perspectief te delen en mensen te overtuigen. Daarnaast heeft Kelley veel aandacht voor set design: het crëeren van een omgeving die creativiteit bevordert. Jammer genoeg komt hij daarbij echter niet met écht spectaculaire inzichten. Dat je makkelijk beschrijfbare opprvlakken moet hebben en dozen vol met post-its, dat kunnen we zelf ook wel bedenken.

Toch een mooi boek. Een prima boek zelfs als je al die andere boeken niet al gelezen hebt. Veel voorbeelden, strakke stijl. Leuk. Vier sterren, dus: ++++

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s