Eighties-nostalgie (XXII): Gino Vannelli

Goed beschouwd klopt deze tweeëntwintigste aflevering van de 80’s niet helemaal, want het succes van de hoofdpersoon beperkt zich allerminst tot dat decennium. In 1985 maakte de secretaris kennis met de in 1952 geboren Canadese hartenbreker Gino Vannelli, toen deze scoorde met het zoetsappige, maar onweerstaanbare ‘Hurts to be in love’. Twee jaar volgde in dezelfde lijn ‘Wild horses’ en met zijn goede looks, zwoele stem en ophitsende kreetjes leek hij het prototype van het ideale vrouwenidool met een gelimiteerde houdbaarheidsdatum.

Maar niets is minder waar. Vannelli is typisch een artiest -excuus voor het kolossale cliché-  die met zijn tijd mee is gegaan en nog steeds gaat. In de jaren ’70 brak hij door met de nummers ‘Powerful people’ en ‘People gotta move’ dat onlangs nog gebruikt is in het ANWB-reclamespotje. Zijn werk is dan al doordrongen van jazzinvloeden die makkelijk te herleiden zijn tot zijn vader die jazz-zanger was in een big band.

In de jaren negentig grijpt hij weer terug op de jazz en maakt hij albums met zijn eigen platenlabel voor een kleiner publiek. Rond de eeuwwisseling richt de donkere krullenbol zich meer op de klassieke muziek. Vanaf die tijd resideert Vannelli een deel van het jaar in Nederland. Als u vaak door Amersfoort dwaalt, loopt u de sympathieke Canadees wellicht eens tegen het lijf. Vannelli werkt ook regelmatig samen met Nederlandse artiesten; nog niet zo lang geleden trad hij op met het Metropole orkest. Misschien kan hij voor hen weldra een benefiet-concert organiseren, nu het doek voor dit talentvolle gezelschap dreigt te vallen.

In interviews komt Vannelli altijd erg charmant en beminnelijk over: je zou wensen dat het je (schoon)vader was. De videoclips uit de eighties zullen aan deze gedachte enigszins afbreuk doen door het wat kleffe karakter, maar Gino kan bij de secretaris in ieder geval niet meer stuk:

Advertenties

2 gedachtes over “Eighties-nostalgie (XXII): Gino Vannelli

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s