Memorabele videoclips

20121224-223857.jpgDe generatie van de Voorzitter (geboren in de jaren 70) is opgegroeid met de videoclips van MTV. Deze ‘MTV-generatie’, probeert zich te onderscheiden van de generatie babyboomers en hippies maar heeft geen verbindend doel waarin ze zich kan vast bijten. Behalve dan videoclips op MTV …(*) Wij horen daarbij, of we nu willen of niet.

Het tv-kanaal zette clips in omdat artiesten natuurlijk niet altijd live op de buis konden verschijnen.
Enfin, ik heb er veel van geleerd van die video’s. Allereerst mijn (al zeg ik het zelf) niet geringe kennis over populaire muziek en liefde voor filmbeelden.

Er zijn videoclips die een nummer complementeren, afzwakken of zulke ingrediënten bevatten dat het als ‘memorabele videoclip’ bestempeld kan worden. Die elementen zijn moeilijk te definiëren omdat dit ook met smaak te maken heeft.

Het gezaghebbende Britse tijdschrift New Musical Express (NME) publiceerde onlangs hun lijst van ‘100 greatest music videos’.
Op nummer 1 staat de video voor Hurt van Johnny Cash met Just van Radiohead als goede tweede. Het doet me deugd dat Enjoy the Silence van Depeche Mode op nummer 46 voorbij komt. De winnaar zou wat mij betreft Da Funk van Daft Punk (#67) moeten zijn. Een film an sich van regisseur Spike Jonze.

Grote afwezigen zijn wat mij betreft Unfinished Sympathy van Massive Attack (zie ook Bitter Sweet Symphony van The Verve) en Paranoid Android van (alweer) Radiohead. Wat is uw favoriete videoclip?

* Bron: LA Times, 1991
(Afbeelding: wellyousaythatblogspot.nl)

Advertenties

2 gedachtes over “Memorabele videoclips

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s