Raadsels rond Raoul Wallenberg

De secretaris verheugde zich onlangs over een kort krantenberichtje: in Zweden is vanaf nu 27 augustus gebombardeerd tot ‘Wallenberg-dag’. De Zweedse diplomaat en oorlogsheld Raoul Wallenberg krijgt zeer verdiend deze naamdag, nu hij 100 jaar geworden zou zijn. Of, moeten we zeggen, is 100 jaar? Want het leven en met name zijn overlijden is tot op de dag van vandaag in mysteries gehuld. Om de zoveel jaar komt er weer een hoofdstukje bij of beter gezegd, wordt er een paragraaf geschrapt en vervangen door een evenmin bevredigende versie.

Raoul Wallenberg

Laten we teruggaan naar de Tweede Wereldoorlog: in 1944 wordt de bijna 32-jarige Wallenberg door Zweden naar de ambassade in Boedapest gestuurd, met als doel Hongaarse joden het leven te redden. Hij verschafte hen nagemaakte paspoorten en bouwde schuilwoningen. Omdat Zweden neutraal was, boden de paspoorten bescherming tegen deportatie. Vanaf dan beginnen de feiten rondom Wallenberg onzekerder te worden. Zo is niet duidelijk hoeveel mensen hij uiteindelijk redt; vaak wordt gesproken over minimaal 20.000, terwijl sommige bronnen het over meer dan 100.000 hebben.

Wallenberg moet over een benijdenswaardige hoeveelheid moed, daadkracht en gogme hebben beschikt. Imponerend zijn ook de getuigenverklaringen over zijn optreden: velen zijn hun hele leven aan hem dankbaar. Begin 1945 wordt hij gevangen genomen door de Russen en vanaf daar wordt de informatie steeds vager. Hij zou in 1947 in de cel overleden zijn, misschien door een hartaanval, maar waarschijnlijker door geweld of vergiftiging. De daaropvolgende decennia verschijnen er echter met enige regelmaat verhalen dat Wallenberg nog in leven zou zijn. In 1992 maakt de FBI zelfs een heuse compositietekening van Wallenberg op 80-jarige leeftijd.

Compositietekening

Diverse onderzoekscommissies beten zich stuk om de onderste steen rond Wallenberg boven te krijgen. Talloze individuen deden op eigen houtje zoektochten om de waarheid te achterhalen. Zo wijdde zijn halfbroer Guy von Dardel (1912-2007) een groot deel van zijn leven aan tientallen reizen naar de Sovjet-Unie en een dossier met tienduizenden pagina’s interviews en archiefmateriaal. Von Dardel en andere familie van Wallenberg weigerden zich neer te leggen bij de lezingen van de Sovjets.

We zullen het waarschijnlijk nooit te weten komen: feit is in ieder geval wel dat Wallenberg niet zomaar vergeten wordt, ook niet in ons land. Vorig werde de Zweedse oorlogsheld nog herdacht in het Vredespaleis in Den Haag. In diverse plaatsen in Nederland is een Wallenbergstraat of -laan te vinden. Maar mocht u iemand tegengekomen die gelijkenissen vertoont met bijgaande foto, meld u zich dan snel!

Bron: geschiedenis24.nl

Advertenties

Een gedachte over “Raadsels rond Raoul Wallenberg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s