Squatty potty

De secretaris raakt maar niet uitverhaald over de fijne kneepjes van het toiletbezoek. Eerder blogde hij over de moeizame stoelgang op de camping en over het nieuwe plassen voor mannen. Deze week stuitte hij in de wachtkamer van het ziekenhuis in een exemplaar van Mens Health van weliswaar bedenkelijk niveau (zoonlief had zijn smartphone ingepikt) toch op een interessant bericht. Het betrof een rubriek waarin ogenschijnlijk routinematige handelingen kritisch tegen het licht werden gehouden: is dit wel de beste en meest logische werkwijze?

Boven de kolom stond: ‘Op het toilet zitten, FOUT: je knieën op gelijke hoogte houden met je heupen’. Oei, de secretaris dacht dat dit juist de meest ergonomische houding was, bovendien handig als je stiekem even een spelletje Ruzzle wilt spelen op je smartphone of nog even de bijlage van de zaterdagkrant op je benen wilt leggen. De toelichting geeft aan dat de wc-potten van tegenwoordig zijn vaak gemaakt op ‘comforthoogte’, wat betekent dat de knieën op gelijke hoogte zijn met de heupen.

Bron: goedgevoel.be

Maar deze houding geeft niet de optimale omstandigheden voor een soepele afdaling van het uitwerpsel. Er komt daardoor namelijk een kronkel in de endeldarm, die een vlotte passage van de drol tegenwerkt. In de natuurlijke hurkpositie, waarbij het achterwerk lager hangt dan de knieën, ontstaat er geen kronkel in het rectum en is uiteindelijk minder inspanning vereist.

Wie denkt dat dit alles een weinig onderbouwde aanname van een lokale grappenmaker is, heeft het goed mis. De Israëlische dr. Dov Sirikov deed officieel studie naar dit onderwerp. Hij beveelt aan om een krukje van circa tien centimeter onder de voeten te zetten. Uit zijn onderzoek blijkt namelijk dat de proefpersonen die deed deden, opvallend minder inspanning hoefden te leveren dan wanneer zijn gewoon op het toilet zaten.

Al googlend kwam de secretaris erachter dat Sirikovs bevindingen een kopie zijn van de resultaten van een onderzoek van de bekkenbodemkliniek van de Amerikaanse Stanford Universiteit. Voordeel van de Amerikanen is dat ze in het Engels een mooie naam hebben voor de grootste aanbeveling van dit onderzoek: ‘Squatty potty’! Bovendien hebben ze zelfs een voorlichtingsfilmpje gemaakt om ons te overtuigen. Onze voorouders wisten het overigens allang!

Advertenties

Een gedachte over “Squatty potty

  1. Hebben die kinderopstapjes voor de wc van tegenwoordig dan een dubbelfunktie? Ten eerste voor kinderen als opstapje en ten tweede voor volwassenen voor een makkelijke stoelgang.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s