Edward G Robinson, acterende rots in de branding

Het leven van gelauwerde acteurs en actrices gaat vaak gepaard met pieken en dalen. Zeker ook in de beginperiode van de cinema, toen filmmaatschappijen een zeer grote invloed hadden op de carrière van Hollywoodsterren. Maar ook het aanvankelijke succes leidde destijds juist vaak een mindere periode in, als de roem de filmspelers naar het hoofd was gestegen. Er waren echter ook zeker uitzonderingen op deze wispelturigheid. Een goed voorbeeld hiervan is een Amerikaanse acteur van Roemeense komaf, Edward G. Robinson (1893-1973).

De secretaris heeft Edward G. Robinson inmiddels een paar keer zien schitteren in de film noir. Zo excelleert hij in Fritz Langs ‘Woman in the Window’ als professor Wanley. Samen met tegenspeelster Joan Bennett brengt hij de film tot grote hoogte. Twee jaar later cast Fritz Lang het koppel weer in het eveneens succesvolle Scarlett Street. In die films doet Robinson qua belevenissen sterk denken aan Harrison Ford: een nietsvermoedende man die door een toevallige speling van het lot zich in de nesten werkt en daar, zo goed en zo kwaad als het kan, uit probeert te komen.

Bron: imdb.com

Net als Ford is Robinson geen knappe macho die met veel sluwheid en kracht zijn tegenstanders overwint. Nee, hij speelt de gewone man die met al zijn tekortkomingen, maar met een flinke dosis kunst- en vliegwerk en doorzettingsvermogen het tij tracht te keren. Robinson is ook niet iemand die met de femmes fatales waar hij mee te maken krijgt meteen het bed in duikt, maar dat maakt de spanning tussen man en vrouw juist sterker: gaat er wel of niet iets gebeuren?

Met zijn hoed, sigaar en karakteristiek gelaat -dat wel iets wegheeft van een pad- valt Robinson ondanks zijn geringe lengte niet gauw over het hoofd te zien. Zeker niet als je bedenkt dat zijn loopbaan maar liefst 60 jaar aan een stuk doorging. Zijn eerste hoogtepunt was ‘Little Caesar’ in 1930 en na zijn film noir periode in de jaren ’40 speelde hij bijvoorbeeld in ‘The ten commandments’ in 1956. In 1973 overleed Robinson, slechts een week na de voltooiing van zijn laatste film ‘Soylent green’. Door deze grote hoeveelheid optredens werkte hij met veel beroemde regisseurs zoals Fritz Lang, Orson Welles, Billy Wilder en John Huston. Uiteindelijk leverde dat hem, helaas wel postuum, een Oscar voor zijn hele oeuvre op. Een (te) late beloning voor een fenomenaal acteur!

Advertenties

2 gedachtes over “Edward G Robinson, acterende rots in de branding

  1. Inderdaad een goed acteur met een ruige kop. Ik ken hem nog uit de 10 commandments. Harrison Ford doet me inderdaad aan hem denken. Niet knap, een beetje stuntelig en nooit charmeur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s