Het was de schuld van Sarah

De bijdragen van de Beschermheer aan het NUtblog waren de laatste weken bijzonder beperkt te noemen. Hij bleef ver onder zijn gemiddelde productie. Hoe fijn is het om daar iemand de schuld van te kunnen geven? Voor wie benieuwd is wie en of wat de Beschermheer zo in beslag nam (niemand?), hier (desalniettemin!) het antwoord. Het was Sarah Lund.

Inderdaad, de Beschermheer heeft The Killing zitten kijken. Voor de niet-ingewijden, en dat lijken er steeds minder te zijn, The Killing is een twintigdelige televisieserie uit Denemarken. Lang weerhield de titel de Beschermheer ervan om te gaan kijken. Het leek hem nogal wat om twintig af;everingen vol bloed en geweld uit te zitten. Bovendien had hij zichzelf wijsgemaakt dat hij helemaal geen tijd had om series te kijken. Zoiets is natuurlijk nooit waar. Tijd is een kwestie van prioriteit, zo luidt het cliché. En zoals dat gaat met clichés: er zit op zijn minst een kern van waarheid in. Maar goed, die titel had dus anders geïnterpreteerd mogen worden. In twintig afleveringen van pakweg een uur gaan namelijk maar vier mensen dood, als we goed geteld hebben. Niet dat dat er misschien niet vier te veel zijn, maar u zult het met mij eens zijn: dit klinkt niet als een massamoord. Bovendien zijn de sterfgevallen beschaafd in beeld gebracht. Overigens heet de serie in het Deens Forbrydelsen.

Jaja, leuk taaltje dat Deens. Wij liepen de afgelopen weken nogal eens de klanken na te bootsen in de avonduren, zozeer zaten wij aan de serie vastgeklonken. Wij? Ja wij! Want kort na de Beschermheer kreeg ook huisgenoot A. het Killing-virus te pakken. Het ís ook een mooie serie. Ingetogen gefilmd, uitstekend geacteerd, scherp geschreven. Bijna twintig afleveringen lang blijft de kijker zich geboeid en soms gefrustreerd afvragen wie het nou gedaan heeft. Daarbij wordt feilloos het traditionele detectiverecept gevolgd: de auteur geeft de kijker stukje bij beetje nieuwe informatie, die eerdere aannames waardeloos maakt. Het idee achter de serie: de licht autistische rechercheur Sarah Lund gaat met haar gelegenheidspartner Jan Meyer op zoek naar de sadistische moordenaar van een meisje tegen de twintig.

Op de inhoud gaan we hier niet verder in. Het waren mooie weken! The killing 1 is het beste wat we de laatste tijd gezien hebben, waarbij dan weer aangetekend mag worden dat we niet veel gezien hebben. We hadden namelijk geen tijd omdat we the Killing zaten te kijken. We delen vijf NUtsterren uit (+++++) en zijn benieuwd naar The Killing II en III. En dat u verder weinig vernam van de Beschermheer, daar mag u Sarah Lund dus op aankijken. Maar beter kijkt u zelf naar haar, ze is briljant neergezet door Sofie Gårbø.

Advertenties

2 gedachtes over “Het was de schuld van Sarah

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s