Fraaie symphony: de couveuse en de couveuse-nieuwe-stijl

De Beschermheer is chronisch moe en dankt dat aan een fraaie uitvinding: de couveuse. Niet dat hij er zelf in gelegen heeft, hij kwam bij de geboorte keurig net te laat, net als bij de meeste afspraken in de rest van zijn leven trouwens. Nee, het is de moeder van A. die te vroeg was en door de couveuse gered werd. De moeder van A. kreeg A en de Beschermheer en A. kregen samen weer drie kinderen. En van de zorg voor die drie kinderen, gecombineerd met een full time baan en een rusteloze geest, is de Beschermheer afgepeigerd. Maar bon, dankbaarheid overheerst natuurlijk.

Wie moeten wij dankbaar zijn? Nou, volgens het boek “Where good ideas come from” van Steven Johnson, mogen wij een kaarsje branden voor Stephane Tarnier. Hij bracht ergens in de jaren zeventig van de 19e eeuw een bezoekje aan de dierentuin van Parijs en zag een broedmachine voor kippen. Eureka! Eenzelfde constructie moest bruikbaar zijn voor te vroeg geboren baby’s! Hij zorgde ervoor dat de opperbroedspecialist van de dierentuin aan het ziekenhuis gekoppeld werd et voilà, de couveuse maakte zijn intrede. Hoewel, het was niet de eerste keer dat een machine werd uitgevonden om baby’s op temperatuur te houden. Dit verhaal is echter te mooi om niet als doorbraak bestempeld te worden.

Op deze manier worden natuurlijk vele uitvindingen gedaan. Je pakt iets uit de ene wereld en maakt het bruikbaar voor een andere wereld die daar op het eerste gezicht weinig mee te maken heeft.  Zo combineer je twee werelden tot iets baanbrekend nieuws. Een vaardigheid die wel kruisbestuiving of symphony genoemd wordt.

De couveuse heeft de bijna anderhalve eeuw dat hij bestaat vele mensenlevens gered. Probleem was echter lange tijd dat het nogal een ingewikkeld ding is. U en ik zetten er niet zomaar eentje in elkaar. Ik niet tenminste. En dat betekent dat couveuses in minder ontwikkelde landen een problematisch korte levensduur hebben. Hij gaat kapot en er is niemand in de buurt die hem kan maken.  Maar ook dit bleek op te lossen. Jonathan Rosen keek eens goed naar wat ze in die landen wél weten te repareren. En wie wel eens in Afrika geweest is weet het: auto’s. De aanvoer van onderdelen is in vrijwel alle hoeken van de wereld op de één of andere manier geregeld en overal blijkt ook de knowhow aanwezig te zijn om met die onderdelen om te gaan. Zou het niet mogelijk zijn om een couveuse te maken die volledig uit auto-onderdelen bestond? It sure was! We lezen op hetkanwel.nl:“En zo ontstond de NeoNurture car parts incubator. De warmte in de couveuse komt van twee koplampen. Stijgt de temperatuur te veel, dan gaat het alarm af en treedt de blower in werking. En als er een storing is in de stroomvoorziening, dan neemt de accu het over. Een simpel, doch doeltreffend systeem, en zeer eenvoudig te onderhouden.” 

Mooie bijkomstigheid: deze couveuse kost nog geen duizend euro, een schijntje ten opzichte van de kosten van een couveuse in een Westers ziekenhuis, waarvan het aanschafbedrag rond de 40.000 euro schijnt te liggen.

Een gedachte over “Fraaie symphony: de couveuse en de couveuse-nieuwe-stijl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s