3x fantastische funk

De secretaris bekruipt soms het gevoel dat hij te laat geboren is. Hoewel hij een echte eighties-fan is, heeft hij dit decennium voor een deel niet bewust  meegemaakt. De muziek van met name de eerste helft van de jaren ’80, de massale politieke en maatschappelijke demonstraties, misschien een vleugje kraakbeweging: hij had het graag ten volle meegemaakt. Rond 1965 was wellicht een prima fabricagemoment geweest. Dat zou meteen de mogelijkheid bieden om een andere muziekstroming mee te pikken: de funk.

De secretaris wordt met terugwerkende kracht gegrepen door deze ritmische muziekstijl, waarin percussie, baslijnen, slaggitaren en blaasinstrumenten een heerlijk dynamisch samenspel vormen. Belangrijk element bij funk is de syncope, een verlegging van het ritmische accent op een minder gebruikelijke plaats, hetgeen de zo kenmerkende ‘swing’ veroorzaakt.

Na dit stukje theorie gauw door naar een trio goede voorbeelden. Hieronder een top 3 van fantastische funksongs, waarbij het onmogelijk is om de ledematen koest te houden:

3. Johnny ‘Guitar’ Watson – Real mother for ya: Een tijd terug nieuw leven in geblazen door de reclame van autotrack.nl, dit nummer uit 1977. Watson (overleden in 1996) deed alles wat God verboden heeft, versleet honderden vrouwen, maar dit nummer doet je deze ondeugden vergeten.

2. Wild Cherry – Play that funky music: Heerlijke funkrock uit 1976. Zanger Rob Parissi is blank, maar zijn stem is verrassend zwart. Nummer met onvergetelijke intro en fantastische climaxen dat nog steeds veel wordt gedraaid op disco-, 40+- en andere nostalgische feestjes.

1. Tom Browne – Funkin’ for Jamaica: Moeilijk kiezen, maar deze uit 1980 is het allermooist. Schitterende gitaarriffs, ongelooflijke dynamiek en spelplezier en de zwoele charme van zangeres Toni Smith, plus natuurlijk de sublieme trompet.

3 gedachtes over “3x fantastische funk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s