Erin geluisd

Het gezin van de secretaris is de laatste jaren enkele malen hardnekkig getroffen door een legertje ongewenste bewoners. Met name de prachtige haardos van dochterlief werd helaas bevolkt door een stelletje vervelende luizen, want daar hebben we het hier een beetje noodgedwongen over. Het punt is namelijk dat er weinig eensluidend bewijs is over hoe deze jeukende beestjes zo snel mogelijk de deur kunnen worden gewezen.

Hoe dan ook, als er luizen worden aangetroffen, breekt er meteen paniek uit: de rest van de klas, BSO of kinderdagverblijf moet immers hier gevrijwaard van blijven. Het kind in kwestie wordt bijna benaderd als een paria en de ouders moeten alles uit hun handen laten vallen om de strijd aan te gaan met deze hoogst irritante insecten.

Bron: jeugdsentimenten.net

Maar de hamvraag is: wat zijn de beste wapens en maatregelen? De farmaceutische industrie spint garen bij de onzekerheid en het gebrek aan wetenschappelijk bewijs op dit terrein. Allerlei vage middeltjes met vrolijke kindergezichtjes vechten om de aandacht van de radeloze ouder. Snel de douche in en het haar bloot stellen aan een venijnige shampoo en o wee, als die in de ogen komt….

Alsof dit nog niet ellende genoeg is, moet de omgeving zo snel mogelijk luisvrij worden gemaakt. Een tas kleren in de diepvries lijkt een goede optie, maar deze methode lijkt langzaam in ongenade te raken. Er schijnt inmiddels een zogenaamde ‘Lousebuster’ op de markt te zijn: een föhn die bijna alle luizen én, minstens zo belangrijk, eitjes doodt. Want met name de eitjes zorgen voor een langdurend probleem; een jonge luis is na circa een week volwassen en klaar om eitjes te leggen. Hij leeft dan ongeveer een maand en kan in die tijd wel zo’n 250 eitjes produceren.

Het beste devies lijkt daarom toch vooral kammen, kammen en nog eens kammen, wellicht dus in combinatie met andere methoden. Toch erg jammer dat GGD en RIVM er niet in slagen om hier precies de vinger achter te krijgen. De secretaris gaat er vanuit dat hier geen heimelijke commerciële belangen achter zitten, want wie geeft nou niet om het welbevinden van onze kinderen? Voorlopig zijn het Landelijke Steunpunt Hoofdluis en het bekende fenomeen ‘luizenouders’ nog erg nodig. Zodanig zelfs dat er ieder jaar een Luizendag is, in 2013 valt die op 6 maart. Heeft u dit stukje eigenlijk gelezen zonder aan uw hoofd te krabben?

Advertenties

2 gedachtes over “Erin geluisd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s