Lincoln (+++1/2)

Het was een koude dinsdag in februari en de kinderen waren afgezet bij de oppas. Het oorspronkelijke plan was om een dagje te badderen en puffen in een sauna, maar helaas, de conditie van A. was al een paar dagen niet om over naar huis te schrijven. Halfziek in de sauna, dan kan goed of slecht uitpakken. We besloten het risico niet te nemen. Wat dan te doen? Eigenlijk stond Skyfall nog ergens op een oud, vergeeld lijstje, maar die draaide alleen in Leiden in een middagvoorstelling. Alternatief één was de film Flight, maar die werd keihard afgeserveerd door A. met de tekst: “Wat interesseert mij zo’n vliegtuig nou?” Daar had ze een punt. Alternatief twee werd om onduidelijke redenen wel goedgekeurd, misschien omdat de alternatieven op waren, zodat wij even later op weg waren naar Pathé Eindhoven voor de film Lincoln.

Jammer toch, hoe ze zo’n bioscoop zo sfeerloos weten te maken. Er mag wel eens gestofzuigd worden ook, de popcorn ligt een composthoop te worden onder de trap naar de wc’s. Goed, laten we niet zeuren, we namen plaats in zaal drie, het feest kon beginnen. Na enkele trailers van dubieuze producties die binnenkort in diverse theaters te bewonderen zullen zijn, werden we door Steven Spielberg de jaren zestig ingezogen. De jaren zestig van de 19e eeuw welteverstaan. Wat blijkt? De immens populaire president Abraham lincoln staat op het punt om zowel de bloedige burgeroorlog als de slavernij te beëindigen. Eén en ander gaat echter moeilijk samen, zodat er wat Democraten omgekocht moeten worden. Inderdaad, het klinkt wat onwaarschijnlijk na het gedrag van de Republikeinen de afgelopen decennia aanschouwd te hebben: de Republikeinen waren tégen slavernij, de Democraten vóór.

Het einde is voorspelbaar. Natuurlijk lukt het Lincoln en wordt hij daarna doodgeschoten, wat overigens weinig meer toevoegt aan de film. Het wordt ook nogal met een omweg verteld, Spielberg mist hier een mogelijkheid om wat actie aan zijn fim toe te voegen. Dat was nochtans geen verkeerd idee geweest, want de film is nogal wat wij noemen dialogerig. Vooral in de eerste helft van de film dient er daarbij goed opgelet te worden om de verhaallijntjes aan elkaar te kunnen knopen. Daarmee is Lincoln wat je er van mag verwachten als Spielberg zich ermee bemoeit: feilloze cinematografie rondom een niet al te spannend verhaal, dat gered wordt door verteltechniek op niveau. Alleszins onderhoudend met zeer behoorlijk acteerwerk, maar geen must-see. Ziezo, we zijn drieëneenhalve NUtster en wat te veel Oscar nominaties verder en u voorts enkel de trailer nog schuldig. Off you go:

Advertenties

Een gedachte over “Lincoln (+++1/2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s