Jet Boeke – Het dikke verjaardagsboek van Dikkie Dik (++++1/2)

De laatste nakomeling van de secretaris werd onlangs twee jaar. Misschien dat dit heuglijke feit ongekende ambities bij hem losmaakte, want de laatste tijd toont hij een grote interesse in lezen en praten. Maar wat wil je dan ook met twee linguïsten als ouder. In een voor hem bewaarde doos met boeken troffen we een zeker niet vergeten exemplaar aan van een jubileumuitgave van Dikke Dik, getiteld ‘Het dikke verjaardagsboek van Dikkie Dik’ van Jet Boeke (co-auteur Arthur van Norden). Het boek dateert uit begin 2008, toen de bekende rode kater 30 jaar werd.

De jongste telg uit het gezin van de secretaris geniet er met volle teugen van. Om flink te oefenen en eerlijk gezegd ook om een beetje te pesten, laat de secretaris hem zoveel mogelijk Dikkie Dik zeggen, want de dreumes verbastert de naam van de kater momenteel tot ‘Dikke Dikkie’, helemaal niet gek natuurlijk. Grote trekpleister bij het boek is de bijgeleverde handpop, waarmee de secretaris de 2-jarige amuseert met gekke stemmetjes en kusjes; succes verzekerd.

Bron: rodekater.nl

Goed, dan over tot de inhoud. Dikke Dik is dus 30 jaar geworden en Boeke heeft voor ons 30 verhalen uit haar kleurrijke oeuvre verzameld. Elk verhaal beslaat – de ervaren Sesamstraatkijker uit het verleden weet dit natuurlijk al lang- 6 pagina’s en dat is ideaal voor het kinder-concentratievermogen. Het karakter Dikkie Dik laat zich ogenschijnlijk makkelijk duiden, maar gaandeweg is het toch niet alleen luieren, eten en slapen wat de volslanke kater doet. Hij toont zijn ondeugende en over-nieuwsgierige kant, maar ook zijn creativiteit en empathie.

Dan de vorm: het is een werkelijk schitterend geïllustreerd boek (uitgeverij Gottmer). De voorkant is al bijzonder met het hologram, maar de binnenkant is evenzeer een lust voor het oog. De kaft en de pagina’s zijn lekker stevig, zodat het boek bij kind 3 nog lang niet versleten is. De tekeningen zijn zonder uitzondering goed verzorgd en sluiten ongetwijfeld aan bij de visuele capaciteiten van een gemiddelde dreumes of peuter. Wellicht dat de secretaris door zijn voorliefde voor katten enigszins bevooroordeeld is, maar hij komt tot een fraaie ++++1/2. Miauw!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s