Jagten (++++)

De studenten van de Beschermheer wagen zich momenteel aan een communicatieadvies voor Cinecittá. En zo kon het gebeuren dat hij zich op een lukrake woensdagavond omringd door 25 studenten en een collega neer liet zakken in één van de comfortabele draaistoelen van de tijdelijk locatie van dit Tilburgse filmcafé dat bekend staat om zijn fraaie arthouse filmvoorstellingen. Inderdaad, tijdelijk. Cinecittá wordt voledig verbouwd en vernieuwd, daarom is een communicatieopdracht op dit moment extra interessant. De film die op het programma stond: Jagten.

Thomas Vinterberg, die bekend werd met de film Festen, won de Europese Filmprijs voor beste scenario met deze film uit 2012, dus dat wilden we wel eens zien. We zijn niet teleurgesteld. Stelt u zich eens voor: in een klein Deens dorpje wordt een kleuterleider door een jong, fantasierijk meisje in een ongelukkige bui beschuldigd van seksueel misbruik. De directie van de kleuterschool kan de situatie niet aan, waardoor deze razendsnel ontspoort en de man al snel een persona non grata binnen de kleine gemeenschap wordt. 

Zulks is de nachtmerrie van iedere docent of verzorger en het tragische verloop van de film maakt duidelijk waarom. Gevolg is dat de kijker met een zeer beklemmend gevoel de bioscoop verlaat, maar wel tevreden, want Jagten is een prachtig gemaakte film. De grootste glansrol is weggelegd voor de nog piepjonge Annika Wedderkopp, die de rol van kleuter Klara vertolkt. Meestal loopt de inzet van kleine kinderen in films begrijpelijkerwijze uit op een teleurstelling, maar dat is hier geenszins het geval. Hoe Vinterberg het voor elkaar heeft gekregen deze kleuter zo overtuigend te laten acteren is ons werkelijk een raadsel. Briljant.

Jagten is een film over een ongewone situatie tussen gewone mensen die laat zien hoe snel een onnozel incident uit kan draaien op een tragische wending in een mensenleven. In die zin is de film huiveringwekkend. Knap gemaakt dus, vier sterren! (++++)

Voor de liefhebber hier de trailer:

 

Advertenties

4 gedachtes over “Jagten (++++)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s