Just say Thanks!

De Beschermheer legt momenteel weer uit aan HBO-studenten aan welke kenmerken goede ideeën voldoen. Eén van die kenmerken is zingeving. Een idee maakt meer kans een goed idee te zijn als het appelleert aan het gevoel van zingeving voor mensen. Ik bedoel: waarom raakt het kitscherige liedje We Are The World bij bijna iedereen een gevoelige snaar? Waarom sturen verse ouders massaal Unicef geboortekaartjes? En waarom doen 7.000 mensen mee aan Alpe d’Huzes? Precies, omdat het zin heeft.

Zingeving betekent iets doen voor een groter geheel dan jijzelf. Je naasten misschien, een onbekende, of de hele wereld. Daar worden wij mensen gelukkig van. Van zinvol werk worden we dan ook blij, van zinloos werk raken we heel snel gefrustreerd. Evolutionair gezien is dit alles ook wel logisch. Als we elkaar helpen komen we als soort vooruit.

Goed, om studenten een beetje gevoel voor zingeving bij te brengen kwam Cor Noltee (zenoemenhetdesignthinking.wordpress.com) ooit met de volgende oefening op de proppen. Geef iemand anders het gevoel dat hij zinvol bezig geweest is door Thank You te zeggen. Een oefening die ik elke keer weer met plezier door studenten uit laat voeren: pak je telefoon en stuur een bedankje naar iemand. Naar je moeder bijvoorbeeld, voor alles wat ze voor je heeft gedaan.

Er gebeurt altijd wat. Meestal komen de antwoorden van moeders al tijdens de les binnen. De mooiste van afgelopen week:

– Ok, zeg het maar. Wat heb je van me nodig?

– Jongen toch, ik ben in tranen.

– Jongen, je gaat jezelf toch niks aandoen hè?

Waaruit duidelijk wordt dat we in het leven niet zo snel dank je wel zeggen tegen de mensen die dat juist het meeste verdienen. Merkwaardig toch. Thank you for reading!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s