Een steengoed idee van Thomas Rau

Vorige week droeg NUt een steentje bij aan ‘de zorg voor de toekomst’ in Utrecht, een mooi bruggetje naar de volgende blogpost.

Kunt u zich de kunstroof van Rodins ‘De Denker’ uit het Singer Museum (2007) nog herinneren? Waarschijnlijk niet. Het bijzondere was dat het de dieven hier niet om de kunst ging maar om het koper. Een koperroof dus.
Grondstoffen worden schaarser en schaarser en koper is daar een belangrijk voorbeeld van (productie van elektrische auto’s behoeft bijvoorbeeld veel koper).

Thomas Rau

Architect en ‘denker’ Thomas Rau (1960) vindt dat we moeten stoppen met het vernietigen van grondstoffen. Met zijn bedrijf Turntoo hoopt de Duitser dat we anders naar ons bestaan gaan kijken.

Stel, u bent toe aan (alweer) een nieuw mobieltje. Normaal gesproken koop je een nieuw exemplaar en het oude exemplaar belandt … juist in de afvalbak. En eigenlijk werkt die oude nog heel goed maar ja, ‘you have to keep up with the Joneses’. Dit concept creëert afval en put grondstoffen uit.

Turntoo, gebaseerd op de cradle to cradle filosofie, pleit ervoor dat de gebruiker voor de ‘performance’ betaalt en niet voor het product. Bij inlevering van het mobieltje, krijg je een nieuw exemplaar voor een vast maandelijks bedrag.
De producent blijft dus altijd eigenaar van dat mobieltje, die wasmachine of auto. De gebruiker least in feite de wasbeurten en kilometers. Het bedrijf zal daarom uiteindelijk veel beter z’n best doen om een product van hoge kwaliteit te maken.

Het eerste ‘Turntoo-gebouw’, het stadhuis van Brummen, werd onlangs opgeleverd (een project van RAU Architecten). Laten we hopen dat Rau, inmiddels #3 in de Duurzame 100 van dagblad Trouw (in 2013 nog #18), zijn steengoede idee kan verduurzamen.
Sociale ongelijkheid door bezit zal dan ooit uitsterven. Daarom als afsluiter dit citaat uit Jean-Jacques Rousseaus Vertoog over de ongelijkheid: ‘… de aarde is van niemand, dus mogen we allemaal de vruchten plukken.’

Bekijk ook de uitzending van VPRO’s Tegenlicht met Thomas Rau.

Bronnen: genoeg.nl, rau.eu, trouw.nl en turntoo.com
(Afbeelding: turntoo.com)

Update: 22 december 2016

Advertenties

2 gedachtes over “Een steengoed idee van Thomas Rau

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s