Rock ‘n’ Popmuseum, Gronau (+++)

‘Je moet een tijdvak kiezen en de schuifjes omhoog schuiven, dan verschijnt het videobeeld, vertelt een medewerker.’ Ik sta voor een touchscreen, verschillende bands passeren op een groot scherm en er is geen moment van herkenning.

Tijdens een weekendje Twente doen we het Rock ‘n’ Popmuseum in Gronau (Duitsland) aan. Het museum werd bijna tien jaar geleden geopend en is nog steeds het enige Europese museum voor pop- en rockmuziek.

Rock 'n' Popmuseum

Volgens de partner van de Voorzitter heeft het museum echter punten laten liggen op het gebied van actuele artiesten. Daarnaast ontbreekt een grondige uitwerking van diverse stijlen in de popmuziek (waar is bijv. de punk en techno?).
Wel was er aandacht voor Udo Lindenberg, de bard uit Gronau die een prominente plek inneemt in het museum. Maar waar zijn Nena, Modern Talking of Rammstein?

Er waren ook goede punten te noemen zoals de ruimte die gewijd is aan het Festival der Liebe (1970) op Fehmarn met Jimi Hendrix als publiekstrekker. Storytelling doet hier zijn werk en het helpt dat het bühnehemd van Hendrix er hangt.
Een verdieping hoger is de originele opnamestudio van Can, legendarische pioniers van de elektronische muziek, gereconstrueerd. Wegbereiders van bands als NEU!, Kraftwerk en later Depeche Mode. Een mooi tijdsdocument, opnames van andere bands vinden hier nog steeds plaats.

We lezen dat het Rock ‘n’ Popmuseum aan mismanagement en financiële wanpraktijken lijdt. Als daar een oplossing voor is gevonden, zullen er één of twee conservators moeten opstaan om de lijnen uit te zetten.
Een door de wol geverfde Europese muziekjournalist of ‘gepensioneerde’ popartiest bij voorkeur. Wat doet Jan Douwe Kroeske eigenlijk tegenwoordig?

Enfin, omdat we toch in de buurt waren, zijn we niet teleurgesteld.
Bij potentiële bezoekers (die de reis niet kunnen of willen maken) zou een 3.0 update van de website nog wel ‘ns de juiste noot kunnen raken.

(Afbeelding: NUtblog)

Update: 20 januari 2014

Advertenties

Een gedachte over “Rock ‘n’ Popmuseum, Gronau (+++)

  1. Wisselvalligheid troef kennelijk, dat zie je vaker in musea van meer populaire aard (bijv. een sportmuseum), maar gelukkig is er altijd iets van je gading bij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s