Dubbelgangers (11): Rick van der Linden en Marcel Veenendaal

Toegegeven, de secretaris volgt de huidige vaderlandse popartiesten niet bepaald op de voet. Voornamelijk door DWDD blijft hij nog een beetje op de hoogte. Onlangs schoof daar Marcel Veenendaal (1982) aan tafel, de inmiddels al lang niet meer nieuwe (want, sinds eind 2009) zanger van Di-rect. Bijzondere vent, die Veenendaal en niet alleen door zijn bos haar. Hij brengt een mooie intensiteit aan in zijn performance. Waarschijnlijk is dit deels te herleiden op zijn theaterervaring in diverse musicals. Knap hoe hij het vertrek van de populaire leadzanger Tim Akkerman zo gemakkelijk heeft doen vergeten.

Zijn rossige, woeste uiterlijke deed de secretaris denken aan wijlen toetsenist en componist Rick van der Linden (1946-2006), het eveneens gepassioneerde boegbeeld van de symfonische rockband Ekseption. Eind jaren ’60, begin jaren ’70 had deze groep succes met op klassieke muziek gestoelde progressieve rockmuziek. Hun bekendste nummer is waarschijnlijk ‘The 5th’, naar de vijfde van Beethoven.

De aan het conservatorium opgeleide Van der Linden combineerde graag klassiek en rock. Zijn talenten werden ook internationaal opgemerkt; zo was hij gastspeler bij niemand minder dan Vangelis, ook een bruggenbouwer tussen verschillende muziekculturen en -stijlen. Zijn veelzijdigheid hield hier echter niet op: wat te denken van zijn samenwerking met Deep Purple, de Roemeense panfluitspeler Katalin Tereblea en onze eigen Liesbeth List en Conny Vandenbos. Als eerbetoon aan Rick van der Linden en om zijn muziek levend te houden, heeft zijn weduwe Inez een tribute band opgericht. Maar gelukkig wordt door de jaarlijkse Top 2000, waarin naast ‘The 5th’ ook ‘Air’ zich een vaste stek heeft verworven, Ekseption zeker niet vergeten!

Rick van der Linden
Marcel Veenendaal
Advertenties

Een gedachte over “Dubbelgangers (11): Rick van der Linden en Marcel Veenendaal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s