De kelder raakte vol dus begon ik een platenwinkel

In iedere man zit een verzamelaar (hopelijk stuit ik nu geen dames tegen de borst). Of het nu gaat om postzegels, ex librissen, luchtziektezakjes of smurfen, het wordt allemaal verzameld.
En vaak gebeurt dit door mannen omdat we nu eenmaal van oudsher van de jager-verzamelaar afstammen.

Paul Mawhinney uit Pittsburgh is een verzamelaar van de buitencategorie.
Je kunt zijn verzameling met recht een uit de hand gelopen hobby noemen. De Amerikaan bezit ruim een miljoen langspeelplaten en nog ‘ns anderhalf miljoen singles. Eind jaren zestig raakte zijn kelder vol en besloot hij, op aanraden van zijn vrouw, een platenwinkel te beginnen. Dat werd Record-Rama.
De winkel draaide een miljoenenomzet totdat de crisis in 2008 toesloeg. Zelfs de Library of Congress kan niet tegen de verzameling op; Mawhinneys platencollectie is twee keer zo groot.

Vanwege slechte gezondheid (Paul is bijna blind) heeft hij meerdere malen geprobeerd zijn collectie te verkopen. Zijn vraagprijs is drie miljoen dollar maar er is, na enkele pogingen, nog geen serieuze koper langsgekomen.
Documentairemaker Sean Dunne filmde in 2008 een portret van Mawhinney. The Archive laat elk verzamelaarshart sneller kloppen.

Een actueel feit is dat zonder Mawhinney de wereld een groot artiest armer was geweest. Het eerste album van David Bowie, Space Oddity, werd drie jaar na verschijnen door de jonge verzamelaar op slimme wijze de wereld ingeslingerd. Dit verhaal kunt u via deze link beluisteren.

Bronnen: lovedox.com en Wikipedia

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s