Sister Act (musical) (+++1/2)

Hoera, een gastauteurbijdrage van Astrid Cevaal! 

Die zusters toch. Wie denkt dat nonnen altijd alleen maar braaf bidden heeft het mis. Dan heb ik het natuurlijk wel over zuster Maria Lazarus en zuster Mari…huana. Bij het horen van deze namen bedacht ik dat het fantastisch moet zijn om de functie van scenarioschrijver te kunnen uitoefenen. Twintig jaar geleden draaide Sister Act in de bioscoop, nu is dit verhaal naar een musical vertaald en te zien in het AFAS Circustheater te Scheveningen.

De show opent met een scene in een nachtclub waar Deloris Van Cartier (Caroline Dijkhuizen) haar zangtalent wenst te ontwikkelen. Curtis (Stanley Burleson), de baas van de club is, gôh wat cliché, een foute kerel die zijn hand er niet voor omdraait om mensen neer te knallen. Zo ook een van zijn handlangers. Deloris, het zogenaamde liefje van Curtis, is getuige van deze moord en vlucht weg voordat ze zelf slachtoffer wordt. Via een oude bekende, nu werkzaam als politieagent (Edwin Jonker), komt ze terecht bij het klooster. Daar infiltreert ze als zuster Clarissa in de groep nonnen. Het contrast tussen haar leven en die van de nonnen is immens groot. Voor een scenarioschrijver dus gemakkelijk om te scoren met grappen. In Gods huis kost het Deloris bijvoorbeeld geen moeite om de woorden ‘geil galmen’ en ‘heilige beest’ in haar mond te nemen. Begrijpelijkerwijs heeft de keurige Moeder Overste (Simone Kleinsma) dan ook vanaf de eerste seconde spijt dat ze de deuren voor Deloris heeft geopend.

Het publiek wordt dankzij de context getrakteerd op een humoristische, vaak spottende show. Wat natuurlijk helpt zijn de stereotype overdreven karakters, zoals de sullige criminelen TJ, Joey en Pablo (Marion David Henry, Zjon Smaal & Frank van Hengel) en de dikke enthousiaste non (Esmée van Kampen). Alleen al truttige danspasjes of heupwiegende vlotte schreden brengen een lach te weeg. Veel is daar ook niet voor nodig. Soms zijn de grappen over de top of zit het er tegenaan. Monseigneur O’Hara had voor mij totaal geen toegevoegde waarde, eerder het tegenovergestelde. Het decor was daarentegen prachtig en passend. Liefhebbers van Gospel, zoals ik, kunnen hun hart natuurlijk ophalen. Caroline Dijkhuizen vervult haar rol als ‘Whoopi Goldberg’ voortreffelijk, net als Moeder Overste Simone Kleinsma. Zingen, dansen en acteren kunnen ze! Het zijn de twee troeven die Joop van den Ende in handen heeft en moet koesteren.

Astrid Cevaal bekeek Sister Act op 16 maart 2013 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s