Bye, bye bij?

Mocht u het nog niet weten, de bijen sterven uit. U heeft er vast over gelezen net als de Voorzitter. En Albert Einstein zei al: ‘Als de bijen verdwijnen van de aardbodem, heeft de mens nog slechts vier jaar te leven.

More Than Honey

Toen ik gisteren More Than Honey zag werd het mij pas duidelijk waar het dat in zit. Naast de virussen en parasieten zoals de varroamijt zijn wij allemaal schuldig aan deze ontwikkeling. Omdat we steeds meer consumeren en hierdoor de productie van levensmiddelen toeneemt, heeft de honingsector een vlucht genomen. Er zijn meer gewassen die bijen moeten bedienen en pesticiden zijn en worden nog steeds op grote schaal ingezet wat zeker aan de uitdunning van het bijenras bijdraagt.

More Than Honey debuteerde in 2012 op het IDFA en vertelt het persoonlijke verhaal van regisseur Markus Imhoof. Zijn grootvader was imker en zijn dochter doet onderzoek naar bijen in Australië. Zo maakte hij van dichtbij mee wat er met de bijen gebeurde en voelde de urgentie om dit verhaal in beeld te brengen.
After the bees diedWe zien een megalomane Amerikaanse amandelboer voorbij komen die nietsontziend vertelt over de noodzaak van pesticiden. Daarnaast het bizarre gezicht van honderden Chinezen die stuifmeel verzamelen in een boomgaard omdat het bijenvolk het daar al niet meer kan doen …

Het camerawerk is fascinerend; we zien van dichtbij hoe een bij de honing achterlaat in de honingraat. De geboorte van een koningin en een heuse paring in de lucht.

Tot dan heeft het verhaal een sombere ondertoon maar er is ook reden tot optimisme. De opkomst van de zogenaamde killer bees of de geafrikaniseerde honingbij, een agressiever bijenras zouden een oplossing kunnen bieden. ‘Dit ras zou actief de varroamijten opsporen en verwijderen. Het kweken van meer agressieve rassen is de enige manier om de bijen niet resistent maar wel tolerant te maken tegen de varroa,’ aldus bijenspecialist Frans Jacobs.*

Dichter bij huis liggen simpelere oplossingen: plant een framboos, roos of klimop en u helpt de bij. Gebruik geen chemische producten in de tuin en … ga zelf imkeren. In de grote steden worden al cursussen ‘urban beekeeping’ georganiseerd. Stadsimkeren is inmiddels een ware hype.
Vreemd toeval, de partner van de Voorzitter kwam met twee bulten op haar been de bioscoop uit.

*Bron: mo.be (2 maart, 2013)
(Afbeeldingen: hoogt.nl en Lawrence Grimm)

Advertenties

3 gedachtes over “Bye, bye bij?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s