Flight of the butterflies (Omniversum): dat moet beter kunnen (+++)

Woensdag was het, en vijf uur in de middag. De Beschermheer kwam thuis na een lange dag scripties doorploegen. Bij thuiskomst werd hij ontvangen door A. met de mededeling: ik wil morgen een dagje met zijn allen op pad, iets cultureels doen. En dus stapten we gisterenochtend tegen elven in de auto om via Utrecht naar Den Haag te rijden, wat overigens voelt als een enorme omweg en als het dat ook is, dan is het de schuld van Google Maps. Eenmaal in de regeringsstad gearriveerd vonden we midden in de stad een fraaie groene zone waar het picknickkleed uitgespreid kon worden. Het zonnetje scheen heerlijk, vocht om aandacht met de frisse wind en won meestentijds.

Daarna op naar het Omniversum. Terwijl de Beschermheer de auto probeerde kwijt te spelen in de nabijheid van het Imaxtheater, kocht A. vast kaartjes. Veel keuze was er niet, op Hemelvaartsdag barst het natuurlijk van de Nederlandse gezinnen die ‘iets cultureels’ willen gaan doen. Het werd Flight of the Butterflies om 15.00 uur, stoel 11 t/m15 eerste rij. Dat is, inderdaad, een stoel te veel voor twee volwassenen, twee kleuters en een baby. Die laatste moet namelijk op schoot. Kennelijk was er ergens een misverstand ontstaan dat ons 8 euro vijftig dreigde te gaan kosten. De Beschermheer ging het rechtzetten aan de balie, waar de kaartjesverkoper direct zei: “Aha, ja, ik ik kan me uw vrouw wel herinneren. Dat gesprek liep al een beetje raar.” Misschien was de man zelf een beetje raar, want A. bleek bij navraag de kaartjes gekocht te hebben van een vrouw.

Nu ja, we hadden een uurtje te overbruggen voordat de film startte en dat deden we bij het aangrenzende café, dat gelegen is aan de tuin achter het Ominversum, een frisgroen veld omgeven door de aardige architectuur van het Museon. Toen de zaal in, waar het een voordeel bleek om op de eerste rij te zitten. Beenruimte genoeg om de maxi cosi neer te zetten, in de hoop dat onze jongste zijn muiltje een beetje zou houden (was niet helemaal het geval). Een Imaxfilm weegt bijna 100 kg en is wel 4 kilometer lang, maar duurt toch slechts een dik half uur. Misschien is dat maar beter ook, want kijken naar het beeld is even vermoeiend als overweldigend tegelijk. Jammer genoeg is Flight of the butterflies niet de meest indrukwekkende film in het populaire Imaxfilmgenre “wat is de natuur toch geweldig, laten we er zuinig op zijn”. De leefwijze van de monarchvlinder is zeker fascinerend. Het vlindertje vliegt in drie generaties op en neer vanuit Mexico naar Canada. Ook het wetenschapsverhaal dat de film vertelt is op zich boeiend. Lange tijd was het een absoluut mysterie waar al die monarchvlinders uiteindelijk bleven nadat ze op hun terugvlucht voor het laatst in de Zuidelijke staten van de VS gesignaleerd werden.

Een biologenechtpaar besluit de hulp in te roepen van amateurwetenschappers. Zij labelen gevangen vlinders en rapporteren welke labels waar teruggevonden worden. Zo ontstaat er inzicht in de migratieroute, die uiteindelijk blijkt te eindigen op één plek in de Mexicaanse heuvels.

De film vertelt twee verhalen door elkaar: dat van een vlinder die de reis maakt (en diens kind en kleinkind) en dat van de wetenschappers. Jammer genoeg wordt geen van beide verhalen boeiend genoeg verteld om dik een half uur aan het beeld gekluisterd te blijven. Tel daarbij op dat die toch wat lullige vlindertjes niet bij voorbaat supergeschikt zijn voor het enorme Imaxscherm en je komt tot de conclusie dat deze film lichtjes tegenvalt. Moet beter kunnen! Evengoed was het een waardevolle ervaring, zeker voor de meekijkende kinderen. We deelden daarom drie sterren uit en vertrokken naar het nabijgelegen strand, waar dochterlief uiteraard een nat pak haalde in de ijskoude branding.

Trailer zien?

Advertenties

Een gedachte over “Flight of the butterflies (Omniversum): dat moet beter kunnen (+++)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s