Christo – Big Air Package

Christo inside Big Air PackageVanuit mijn ooghoek doemt een cylinder-achtig metalen bouwwerk op van ongeveer 100 meter hoog. Er hangt een grote banner aan die aankondigt: CHRISTO Big Air Package.

We zijn op weg naar de Gasometer in Oberhausen. De ‘inpak-kunstenaar’ Christo (Jeanne-Claude overleed in 2009) presenteert daar zijn nieuwste werk, een 90 meter hoge en 50 meter brede ballon die omhoog wordt gehouden door twee grote ventilatoren: Big Air Package.

100 greatest art works to see before you die, u kent ze wel die boeken. Wat mij betreft horen de werken van Christo en Jeanne-Claude bij die 100. Ik zag in ieder geval nog nooit live een werk van de Bulgaar.

Aangekomen lopen we, licht opgewonden, over een winderig pad naar de ingang van de voormalige gashouder, onderdeel van de European Route of Industrial Heritage. Bananen zijn toegestaan lezen we op de deur.

Binnen vinden  we een prachtige expositie die is opgezet aan de stam van de ballon. Manshoge fotobeelden van projecten van Christo en Jeanne-Claude vanaf 1961 zijn in een cirkelvorm opgesteld. Running Fence, Surrounded Islands, Pont Neuf Wrapped en Wrapped Reichstag komen voorbij. Wolfgang Volz, al jarenlang vriend en fotograaf van de kunstenaars, maakte de expositie.

Ik koop een catalogus waarin nog ‘ns fijntjes wordt toegelicht waarom dat inpakken zo belangrijk is. Niet alleen het inpakken trouwens. Door op het oog normale objecten in te pakken of tijdelijk over te nemen krijgen ze korte tijd een andere betekenis. Ze worden in een ander licht gezet. Nadat ze weer zijn uitgepakt, zien we deze objecten met andere ogen en kunnen we ons er opnieuw over verwonderen (aldus kunsthistoricus Wieland Schmied).

Verwonderen is ook het enige wat je kunt doen binnenin de reusachtige ballon.
Bij de uitgang ligt een gastenboek, volgeschreven met lyrische commentaren (ik vraag me altijd af of de kunstenaars dit zelf lezen). Een Nederlander schrijft: ‘Mag de hemel ook zo mooi zijn?’
Ervaar het zelf; de expositie loopt nog ruim een half jaar.

(Afbeeldingen: christojeanneclaude (Instagram) en de Voorzitter)

Advertenties

Een gedachte over “Christo – Big Air Package

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s