Over het geweldige design van de heklucht

Vandaag gespot bij de voordeur van het zwembad op Stappegoor: een stukje design waar de Beschermheer helemaal blij van werd. Waarom? Omdat het object precies voldoet aan de definitie van design die hij hanteert: is functioneel en raakt een emotionele snaar. Als het dan ook nog met fietsen te maken heeft is het natuurlijk helemaal kassa.

Nieuwsgierig geworden? Dit is ‘m: de heklucht (dit is overigens niet die van Stappegoor, maar die ziet er precies hetzelfde uit).

Een pracht van een symphony*, want wie verwacht nou dat een hekje en een fietspomp één en hetzelfde ding kunnen zijn? Door de uitvoering in fraai verchroomd staal is het een mooi ding om te zien (emotie 1), terwijl de slimme vondst minimaal een glimlach doet opwekken (emotie 2). En hij werkt ook nog (functioneel dus).

Er blijken zes van deze hekluchten in Tilburg te zijn geplaatst, zo leert kort onderzoek ons. Ook al zijn ze best prijzig, 2500 euro per stuk namelijk, hulde wat ons betreft. Dit stukje design nodigt immers uit om op de fiets te komen, waarmee de wereld er weer een stukje beter op wordt.

Dat wij van NUt niet alleen staan in ons enthousiasme blijkt uit de geschiedenis van de heklucht. Hij komt uit een Haags kunstproject en won al in 2006 de Nederlandse designprijs. Terecht.

*Verrassende combinatie van elementen die op het eerste gezicht niet met elkaar te maken hebben.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s