The curse of knowledge

Zoals beloofd aan de Voorzitter komen we nog even terug op de Curse of knowledge. Dit fenomeen wordt uitgebreid besproken in het boek Made to stick van Dan en Chip Heath, zie een paar posts geleden.

The curse of knowledge houdt in dat het lastig is om je voor te stellen dat andere mensen de kennis die jij hebt, niet hebben. Typerende vragen/uitroepen die met dit fenomeen gepaard gaan zijn:

– Hoe moeilijk kan het zijn?

– Waarom snappen die idioten er niks van?

– Ben jij nou stom of ben ik nou zo slim?

Het gevolg van de curse of knowledge is evident: hoe meer je van iets weet, hoe moeilijker het wordt om het helder aan een leek uit te leggen. Dit effect treedt zelfs zo sterk op dat de leek verkeerde inschattingen kan maken over het expertiseniveau van de instructeur/docent. In mijn eigen werkomgeving, het hbo, leidt dit met regelmaat tot hilarische situaties als de uitkomsten van de tevredenheidsenquêtes van studenten bekend gemaakt worden. Niet zelden scoort een groot expert volgens de studenten qua expertise lager dan een minder bedreven collega.

De curse of knowledge is iets om rekening mee te houden voor iedereen die een idee wil uitleggen of overdragen. Realiseer je dat iets pas evident is als je het weet en dat  voor de ontvanger van jouw uitleg de voor jou heel logische context vaak volledig ontbreekt. Mensen zijn meestal niet dom, jij bent niet helder en ongeduldig :).

Advertenties

Een gedachte over “The curse of knowledge

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s