Het was prima eten en converseren in ’t Compas, maar sterren uitdelen zijn we vergeten

Het was een willekeurige woensdagavond in het najaar. Boven de binnenstad van Den Bosch speelden de wolken met het avondlicht. Een paar honderd meter lager stapte de Beschermheer ’t Compas binnen, een etablissement aan de Postelstraat. Hij keek lichtelijk ongemakkelijk rond in de beperkte ruimte en koos uiteindelijk voor een plekje aan een hoge tafel, in de hoek, bij het raam en tegen de bar. Hij had nog nauwelijks IceTea besteld (sommige tradities moet je niet willen veranderen) toen ook de Voorzitter het pand betrad, uiteraard met de hem kenmerkende elegantie.

Het dilemma dat volgde: zouden wij hier op deze plek blijven zitten als pluspunt de gerieflijke krukken en als minpunt dat we mogelijk last zouden krijgen van de tocht door de openstaande terrasdeur? De serveerster, die op deze rustige avond alle tijd voor ons had, gaf de doorslag. Die terrasdeur kon namelijk direct dicht als wij dat wilden.

We kregen een kaart. De Beschermheer constateerde verheugd dat er liefst drie gerechten waren waar hij direct voor zou tekenen, een zeldzaamheid. Uiteindelijk werd door ons allebei gekozen voor een Thaise visstoofpot. Deze wordt normaal geserveerd met rijst, maar de door de Beschermheer gevraagde noodles bleken geen enkel probleem. Vooraf kozen we voor een entreeplankje met het onvermijdelijke stokbrood met kruidenboter, vergezeld door licht pittige olijven en smaakvolle ham. Niets mis mee.

Datzelfde gold uiteindelijk voor de complete maaltijd. Ook de Thaise visstoofpot was prima, net als de door de Voorzitter bestelde rode huiswijn. Jammer dat er geen verse muntthee voorradig was, maar je kunt in een kruising tussen een eetcafé en een restaurant nou eenmaal niet alles hebben. Voor net iets meer dan dertig euro pp hadden we toch keurig gegeten en gedronken en vele waardevolle gesprekken gevoerd over een mooie mix van lichte en zware thema’s. Deze werden voortgezet tijdens een stadswandeling door, het moet gezegd worden, het altijd fraaie en aangename centrum van Den Bosch. Op de één of andere manier eindigde die wandeling in de buurt van het station, waar we vergaten het aantal sterren te bespreken en na een warme handdruk ieder onze eigen weg gingen door de duisternis.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s