Onze hersenen zijn geweldig

Creativiteit is toch een beetje het sleutelwoord waar NUt en het NUtblog om blijken te draaien. Met een beetje creativiteit namelijk, is zowat elke post terug te voeren op het begrip creativiteit.

En al die creativiteit huist toch eerst en vooral in onze hersenen, waar zich van moment tot moment fantastische dingen afspelen waar we vooral vooralsnog maar weinig van begrijpen. Geleerden zijn het vooral oneens over de werking van onze hersenen namelijk.

Zeker is wel dat onze hersenen ons zowel gemak als last opleveren. De patronen die ons het leven zo gemakkelijk maken (stel je voor dat je elke keer dat je wilt fietsen dat opnieuw moet leren!), houden ons ook tegen om nieuwe dingen te verzinnen.

Het lijkt erop dat hoe meer patronen je al hebt, hoe makkelijker een nieuw patroon zijn weg vindt. Een vijfde taal leren lijkt bijvoorbeeld makkelijker dan een tweede. Is dit onderzocht trouwens? Laten we dit idee constructivisme noemen, volgens mij heet het namelijk zo :).

Oftewel, met een beetje voorkennis zijn onze hersenen tot grappige, verbazingwekkende zaken in staat. Gisteren tijdens een fietstocht met de jongere broer van de Beschermheer (ook wel: broertje, maar kun je dat daarvan wel spreken bij iemand die net zo lang en net zo zwaar is? Voor we het weten dwalen we af naar de semantiek. Ook hip daar niet van) brachten wij nog eens bij elkaar in herinnering dat het blijkbaar niet uitmaakt  wat de volgorde van de letters van een woord in een geschreven tekst zijn. Zolang de eerste en de laatste letter maar op de juiste plek staan, kun je het woord moeiteloos lezen. F wt dcht j vn schrvn zndr klnkrs? Lkt k hl rdg tch? Voor dit soort dingen moet je natuurlijk eerst wel kunnen lezen en voldoende leeservaring hebben.

Toeval of niet, vandaag kwamen we vervolgens op Facebook deze tegen… Maf toch?

Schermafbeelding 2013-09-23 om 14.12.20

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s