F*ck the rules: verzin er eentje!

Bekend advies bij het bedenken van originele ideeën met waarde: fuck the rules. Regels zorgen er immers voor dat je niet volledig vrij kunt denken. Ver buiten de gebaande paden is hét idee te vinden!

Dit Fuck-the-rules-advies is zo langzamerhand dermate gangbaar dat het zo’n beetje een regel is geworden. En dat niet alleen: voor veel beginnende, ongetrainde wannabecreatieven werkt het niet. Bij hen kan de paniek toeslaan bij zoveel vrijheid. Welke kant op te denken als je alle kanten op mag denken? Lost!

De Beschermheer deed deze in deze week nieuwe ideeën op toen een eerstejaars HBO-studente bij een cursus creatief schrijven aangaf dat ze het erg moeilijk vond om creatief te zijn. Totdat we Haiku’s gingen schrijven. U weet wel: een drieregelig gedichtje met achtereenvolgens 5, 7 en 5 lettergrepen. Bij voorkeur beelden, vaak met een seizoenselement, en liefst grappig. Maar ontroerend mag ook. Als het gedichtje mensen maar raakt, zeg ik altijd maar, want dan ontstaat waarde.

Voorbeeldje:

Elke nacht wakker

Spaghetti tegen de muur

Nee, echt leuk een kind

De betreffende studente ging helemaal los. Nu lukte het ineens wél! De ene na de andere fraaie Haiku vond het papier. De rest van de groep was impressed. Ik feliciteerde haar: eindelijk de kabouter op haar schouder gekilld. U weet wel, die kabouter die fluistert: “Je kunt het niet.”

Dit alles zette de Beschermheer aan het denken. Hoe kon dit verklaard worden? Wij kwamen uiteindelijk op twee hoofdgedachten uit:

1. Een haiku biedt een keiharde regel. Alles mag, maar wel in 5-7-5 lettergrepen. Wanneer al te veel vrijheid leidt tot verzuipen, is het wellicht handig om een regel te verzinnen die structuur biedt. Out of the box, maar binnen het magazijn!

2. Natuurlijk werkt punt 1. Een haiku is een game. Immers, als je een uitdaging neerzet en daar spelregels bij verzint, dan ben je hard op weg een spel te ontwikkelen. En spellen doen bijzondere dingen met onze hersenen. Ze maken ons dan ook creatiever. En nog veel meer trouwens. Vraag maar aan Jane McGonigal. Wel even zorgen voor publiek voor je Haiku, want een spel is pas een spel als het een feedbacksysteem heeft dat je aangeeft hoe goed je bezig bent.

Hoe dan ook , laten we  af en toe de regel “Fuck the rules” eens fucken. Laat de regels los, maar als het zo uitkomt, verzin er dan eentje.

Advertenties

2 gedachtes over “F*ck the rules: verzin er eentje!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s